Povestea unui tablou: “Reverie in timpul unui bal” de Rogelio de Egusquiza

Povestea unui tablou: “Reverie in timpul unui bal” de Rogelio de Egusquiza

“Muzica orchestrei devine zgomotoasa, as vrea sa ma retrag undeva unde pot sa imi ascult linistita gandurile… Dar cum se poate una ca asta? Care este adevarul? Ah, atatea emotii ma inunda acum… Macar de nu as rosi in fata contesei si a contelui…Vai, se uita la mine chiar acum… Trebuie sa zambesc!”
Tanara ducesa zambeste putin fortat, incercand sa isi ascunda emotiile si, fluturand usurel evantaiul prin fata chipului ei, se retrage intr-un salon micut, vag luminat, din spatele salii de bal.
“Sper ca nu e nimeni aici, imi doresc doar putina liniste… Ufff…”
Nevazand pe nimeni in salonas, ducesa se aseaza pe un divan comod, intinzandu-si picioarele ostenite pe taburetul mititel din fata divanului de pe covorul din blana de tigru. Intr-adevar, dupa atatea evenimente, avea nevoie de liniste si de un moment de… reverie.
Poate ar trebui sa explic, pentru a va ajuta sa intelegeti cum s-a desfasurat seara aceasta pentru tanara ducesa.
In urma cu cateva ceasuri, aproape de lasarea serii, familia Von Heim, din care face parte si ducesa noastra, Arline, se pregateste pentru a pleca la primul bal din sezonul acesta, dat la conacul contelui Wullner si al sotiei sale, contesa Halfried. Intreaga familie era nerabdatoare pentru ca mezina lor, Arline, trebuia sa aiba parte de introducerea in societate. Entuziasmul si nerabdarea erau accentuate si de vestea -abia primita- ca si fiul contelui, chipesul Gunther, va fi prezent la bal.
Dupa lungile pregatiri, dupa parcurgerea intregului proces de alegere a tinutelor, de probe, de aranjare a coafurii si de machiere, domnisoarele familiei, impreuna cu Arline, coboara in fata vilei lor, nedorind sa se faca asteptate si urca in trasurile ce le-au fost pregatite, pornind nerabdatoare spre marele bal.
Comparativ cu ceilalti membrii ai familiei, Arline nu avea deloc emotii. Ea nici nu se gandea ca se va lasa vreodata curtata de tanarul Gunther care, in pofida zvonurilor despre calitatile lui, capatase in mintea ei o imagine destul de neclara si deloc placuta. Arline voia doar sa aiba o seara plina de dans si de bucurie, o intrare in societate pe atat de frumoasa si reusita pe cat era tinuta ei in acea seara.
Odata ajunsa in fata conacului unde avea loc balul, Arline a coborat din trasura, alaturi de familia ei si, urcand scarile terasei mari a conacului, s-a indreptat catre intrare. Aici, gazdele intampinau toti invitatii.
– Herr Schluff und Frau Schluff! anunta cu voce tare valetul de la usa cea mare a salii de bal, dand de veste gazdelor ca au sosit noii invitati – familia tinerei Arline.
Contele si contesa ii intampina pe parintii fetei si ii invita in cercul prietenilor apropiati ai familiei. Arline ramane in urma, dar isi gaseste repede cateva prietene mai apropiate, care o invita sa intre si ea in grupul tinerelor de la bal.
In sfarsit, orchestra isi incepe repertoriul si incep astfel si invitatiile la dans. Cativa tineri chipesi o curteaza pe Arline, cerandu-i urmatoarele dansuri. Tanara domnisoara, flatata, nu refuza nicio invitatie.
Valsuri lente, dansuri ritmate, Arline savura fiecare miscare in bratele partenerilor ei bine dispusi, petrecandu-si intrarea in societate cum nu se putea mai bine, exact asa cum isi dorise. In sfarsit, dupa ce s-a vazut putin epuizata, a luat loc pe un divan larg, langa prietenele ei, pentru a bea un cocktail si pentru a impartasi cateva din cele mai placute momente. La scurt timp, insa, aude soptindu-i-se in ureche, cuvintele :
– Buna seara, Fraulein Arline! Imi veti putea oferi urmatorul dans?
Tanara se intoarse nedumerita si mare i-a fost mirarea cand l-a vazut pe Hans, prietenul ei din copilarie. A zambit entuziasmata si a vrut sa se ridice pentru a-l saluta cum se cuvine dar, inainte sa apuce sa spuna ceva, celelalte domnisoare au inceput sa exclame:
– Guten Abend!
– Vai, bine ati venit in grupuletul nostru!
– Buna seara, conte Gunther!
– Ah, fetelor, apropiati-va, a sosit chiar contele Gunther!
Arline era tare nedumerita… De ce toata lumea ii spune Gunther prietenului ei, Hans? Doar chiar el este, nu ? Altfel, cum ar fi putut sa ii stie numele ?
Din fericire pentru ea, orchestra a reinceput sa cante, iar ea, insotita de Hans (sau Gunther?) s-au indepartat de grupul zgomotos al admiratoarelor si s-au alaturat cuplurilor de pe ringul de dans al salii.
– Hans, tu esti, nu? a intrebat Arline dupa cateva momente, in timp ce dansa cu partenerul ei.
– Shhh, nu mai sunt Hans.
– De ce toata lumea iti spune Gunther ? Tu esti atat de faimosul Gunther, fiul contelui, pe care toata lumea il lauda in tinut ?
– Chiar eu ! Contele Wullner a devenit tatal meu de cand…
– A devenit? Si ce s-a intamplat cu parintii tai? Ah, sunt tare nedumerita…
– Fii linistita si bucura-te de dansul acesta, iti voi explica intr-un loc mai retras, dupa aceea…
Dansul cu Gunther era o adevarata placere. Micutul nazdravan pus pe glume, baiatelul pistruiat alaturi de care Arline si-a petrecut anii copilariei devenise in mod uluitor un tanar slefuit, foarte educat, plin de prezenta de spirit si – chiar daca Arline nu este pregatita sa recunoasca – tare tare seducator. Invatase toate dansurile de societate si acum tanara ducesa aproape ca plutea in bratele lui.
Dansul s-a terminat, in sfarsit. In aplauzele tuturor celor prezenti in sala de bal, cuplurile de dansatori s-au retras zambind, cu obrajii inrositi, multumiti de momentul placut petrecut pe ringul de dans. Pana ce Arline si-a revenit putin, Gunther disparuse…
Tanara l-a cautat cu privirile in intreaga sala, dar el disparuse fara urma… Ce se intamplase? Pe Arline o inundau emotiile, simtea cum i se inroseau obrajii. Putin furioasa, rusinata, contrariata, bucuroasa, uimita si, poate, indragostita, incerca sa se strecoare si ea intr-un loc mai retras, unde sa isi poata pune in ordine gandurile. Si-ar fi dorit sa nu fie vazuta de conte si de contesa, gazdele balului, dar acestia au observat-o si au salutat-o. Ea a incercat sa zambeasca si s-a indreptat in graba spre un salonas micut, din spatele salii de bal.
Si aici revine povestea noastra…
Arline s-a asezat pe divan si, inchizand ochii, a incercat sa isi ordoneze trairile… Din pacate, insa, imaginea ei in bratele lui Gunther in timp ce dansau ii tot revenea in fata ochilor, ravasindu-i simturile. Iat-o deci pe tanara ducesa, stand aici indragostita, nedumerita, emotionata si macinata de nerabdarea de a afla secretul prietenului ei Hans – faimosul conte Gunther…

Livia El-Shaikh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *