Povestea masinilor cu inghetata

Povestea masinilor cu inghetata

 

Vine masina cu inghetata!!! Asta se auzea pe vremuri in America. Si inca se mai aude si acum. Clopotelul cu care isi anunta prezenta le provoca pushtilor un reflex aproape pavlovian… Hmm, vine desertul nostru preferat!

 

Asa a inceput povestea masinilor cu inghetata…

Prin anii 1800 devenise “la moda” livrarea ghetii la domiciliu. Baietii decupau blocuri de gheata din raurile ingheatate si le transportau acasa, la preturi destul de rezonabile. In timpul acesta, americanii invatau sa-si faca singuri inghetata. Ingredientele erau insa foarte scumpe, asa incat o mana de intreprinzatori, in general imigranti, au inceput sa-si foloseasca talentele culinare pentru a vinde acest desert atat de cerut, din carucioare in care il tineau la gheata.

Mai intai, americanii au facut cunostinta cu inghetata preparata de francezi si de italieni. Acestia au pornit business-ul folosind furgoane de lemn, pentru a nu plati taxe, asa cum ar fi trebuit sa faca daca-si deschideau o pravalie.

Una dintre primele inghetate care facea deliciul copiilor se numea “hokey-pokey”, si avea aroma de vanilie. Numele ii venea insa din italiana – “O, che poco!” (Cat de mica!) – si se vindea sub forma unor batoane patratoase, invelite in hartie. Cornetele nu se inventasera inca, astfel ca vanzatorii de inghetata foloseau si pahare obisnuite, in care puneau desertul. Clientii returnau paharele dupa ce mancau inghetata.

Primele masini de inghetata si-au facut aparitia prin 1860. Un tip istet, Harry Burt, la sugestia fiicei sale, foloseste pentru prima oara betele de acadele pentru inghetata, si asa… a aparut inghetata pe bat. Fiind un vizionar in felul sau, Burt se foloseste apoi de camioanele pe care Henry Ford incepuse sa le fabrice cu mare success, si isi cumpara 12 masini cu refrigerator inauntru, pentru transportul inghetatei. Ii imbraca pe soferi in uniformele firmei (Good Humor), pentru a fi recunoscuti oriunde in oras si doteaza toate camionele cu cate un clopotel cu care-si anuntau prezenta, inca de departe. La inceputul anilor 1920, pana prin 1960, brandul Good Humor devenise cunoscut in toata tara.

Apar si alti intreprinzatori care incearca sa perfectioneze vehiculele cu care transportau inghetata. Una dintre ele, apartinand familiei Conway, merge mai departe cu “marketingul” si comanda un jingle care se auzea din masinile lor.

Acest mod de a vinde inghetata si-a pastrat farmecul de-a lungul timpului, chiar daca nu mai este la fel de raspandit. Una dintre firme a adus pe piata “Treatbot”, un camion cu inghetata prevazut cu instalatie de… karaoke. Clientii fredoneaza “Beat It”, a lui Michael Jackson, in timp ce mananca inghetata.


In Romania, chiar daca nu avem prin preajma masini cu inghetata, putem savura deliciosul desert apeland la vitrina galbena… de la Alpin.

 

Povestea masinilor cu inghetata

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *