Povestea Marelui Zid Chinezesc

Povestea Marelui Zid Chinezesc

Din cauza faptului ca teritoriul Chinei nu avea o bariera naturala in partea de nord, primii imparati chinezi au poruncit sa fie construite ziduri pentru a se apara impotriva invaziilor. La inceput, insa, zidurile nu erau legate intre ele, ci se ridicau din loc in loc.

In anul 221 i.C. a venit la putere Primul Imparat Qin, care a dat ordin ca zidurile sa fie unite intre ele intr-o constructie puternica cu latimea de 6.5 metri si inaltimea de 12 metri. Pentru a putea ridica un asemenea zid, urias, imparatul a folosit tarani, prizonieri de razboi, condamnati, cu totii fiind obligati sa munceasca fara a fi platiti si hraniti doar cat sa-ti tina zilele.

Construirea zidului a fost atat de dificila si periculoasa incat vechii chinezi spuneau ca: “Fiecare piatra din acest zid reprezinta o viata pierduta in timpul contructiei”. istoricii estimeaza ca in timpul lucrarilor la Marele Zid Chinezesc au murit peste un milion de muncitori.

Marele Zid nu a fost terminat in timpul vietii imparatului Qin, astfel ca cei ce i-au urmat au folosit acelasi sistem de munca fortata pentru a continua lucrarile. Parti importante din Zid au fost ridicate in timpul dinastiei Ming (1368-1644 d.C.). Pavat cu piatră, era folosit ca sosea strategică dar si ca drum comercial. 

zid

Lungimea Zidului nu e usor de masurat, deoarece parti ale lui sunt localizate in munti greu accesibili, campii sau deserturi. Intre timp, anumite portiuni s-au faramitat sau erodat din cauza vremii. Recent, in 2009, s-au descoperit noi portiuni ale Zidului, necunoscute pana atunci.

Si totusi, cat de lung este Marele Zid Chinezesc? in urma zborurilor facute pe deasupra lui, se considera ca ar avea aproape 21.000 de kilometri, fiind denumit “cel mai lung zid de pe Terra”. E ceva, nu?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *