Povestea fotbalului

Povestea fotbalului

Se pare ca povestea fotbalului nostru cel de toate zilele incepe cu peste 2000 de ani in urma, in China. În jurul anului 200 î.C., chinezii jucau un sport asemănător numit cuju.

cuju

Dar Marea Britanie poate fi considerata, pe buna dreptate, patria mama a acestui sport. La mijlocul secolului al XIX-lea el era practicat in mai multe scoli si universitati de aici, in variante diverse. In anul 1857 s-a infiintat si primul club de fotbal: FC Sheffield. Tot in acea perioada s-a incercat pentru prima data stabilirea unui set de reguli care sa standardizeze varietățile de jocuri asemănătoare. 

In anul 1886, dupa o intalnire in Manchester a reprezentantilor Federatiei Engleze de Fotbal, ai Federatiei Scotiene de Fotbal, ai Federatiei Galeze de Fotbal si ai Federatiei Irlandeze de Fotbal, a luat fiinta International Football Association Board (IFAB), organism care stabileste definitiv regulile acestui joc.

In Marea Britanie a fost creata si prima ligă de fotbal, în anul 1888, de catre președintele clubului Aston Villa, William McGregor. Formatul inițial conținea 12 echipe din centrul și nordul Angliei.

Federația Internațională de Fotbal (FIFA), s-a format la Paris în 1904, iar reprezentanții săi au hotărât să adopte regulile create de IFAB. Popularitatea crescândă a jocului a condus la unirea reprezentanților celor două federații (FIFA si IFAB). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *