Pe cine omagiaza astazi Google?

Pe cine omagiaza astazi Google?

Astazi, 9 septembrie, la implinirea a 186 de ani de la nasterea sa, Lev Tolstoi este omagiat de Google printr-un logo interactiv.

De ce merita autorul rus omagiul intregii planete? Pentru ca a fost unul dintre cei mai mari scriitori ai tuturor timpurilor.

Contele Lev Tolstoi s-a nascut la 9 septembrie 1828 pe mosia Iasnaia Poliana si a incetat din viata la 20 noiembrie 1910 la Astapovo.

Mostenirea lasata de Tolstoi este uriasa. Ea cuprinde romane, povestiri, nuvele, piese de teatru, schite, istorioare pentru copii, studii filosofice, articole etc. 

Opera sa este oarecum strajuita de trei pietre mari – cele trei romane ale lui Tolstoi: Razboi si paceAna Karenina si Invierea. Aceste trei romane marcheaza cu oarecare aproximatie trei perioade din viata si drumul creator al lui Tolstoi: cea a scriitorului aristocrat, cu vederi largi, cea in care va critica intreaga oranduire din Rusia acelor vremuri si cea de-a treia, in care scriitorul se situeaza definitiv de partea taranimii patriarhale. 

Merita sa gasim rabdarea necesara pentru a-l citi pe Tolstoi? Cu siguranta, da. Si asta pentru ca omenescul din scrierile sale ajunge la inimile noastre cu usurinta. Merita sa gasim timp pentru a-l reciti pe Tolstoi? Inca o data, da. Pentru ca doar asa vom descoperi finetea scriiturii, acuitatea observatiei sociale si psihologice.

Asa ca as spune ca… Tolstoi trebuie sa faca parte din viata noastra.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *