Pe 25 martie anul 101, Traian pornea razboiul cu Decebal

Pe 25 martie anul 101, Traian pornea razboiul cu Decebal

Pe 25 martie anul 101, Traian pleca din Roma indreptandu-se spre Moesia Superior, pentru a incepe razboiul cu dacii, condusi in acea perioada de regele Decebal. Primul razboi daco-roman incepe in anul 101.
Razboaiele cu dacii incepusera insa mai demult, in anii 85-85, atunci cand getii, condusi de Duras au trecut Dunarea si au risipit armatele lui Agrippa, marele general roman. Si alti generali romani, cum ar fi Fuscus, cunosc in acea perioada gustul amar al infrangerii, in confruntarile cu dacii. In batalia de la Tapae, dacii condusi de Diurpaneus (cel care a primit mai tarziu numele de Decebal, care insemna “un om mai puternic decat zece oameni salbatici”), ataca si inving Legiunea Legio V Alaudae, condusa de Fuscus, si il ucid pe acesta.

Traian, imparatul roman care i-a invins pe daci

Noul imparat roman, Traian, decide sa indeparteze pericolul pe care-l prezentau dacii, si se pregateste de razboi. Pe 25 martie 101, imparatul paraseste Roma si se indreapta, impreuna cu armata romana, spre Moesia Superior, de unde va patrunde in Dacia. Armata romana numara peste 150.000 de soldati, in timp ce dacii adunasera doar 50.000 de oameni, calareti arcasi si pedestrasi.
Din nou prima batalie are loc la Tapae, dar dacii se retrag datorita unei furtuni pe care o considera semn ceresc. Traian isi conduce armata spre munti, unde se retrasesera dacii si ii invinge pe acestia, silindu-i sa incheie o pace in conditii foarte grele.

Al doilea razboi daco-roman

Decebal nu se multumeste insa cu statutul de rege clientelar al Romei si pregateste in taina o revansa. Al doilea razboi daco-roman incepe in anul 105. Romanii cuceresc pana
la urma si cetatea Sarmizegetusa iar Decebal se sinucide in timp ce era urmarit de cavaleria romana.
Romanii construiesc o alta capitala, la 40 de kilometri de Sarmizegetusa si anexeaza, oficial, mai putin de jumatate din Dacia. Victoria asupra dacilor este sarbatorita cu mult fast, la Roma, iar in cinstea imparatului Traian se inalta o columna pe care sunt zugravite, in relief, scene din razboaiele daco-romane. Niciodata, in istoria imperiului roman, nu fusese ridicat un astfel de monument care sa omagieze victoria marelui imperiu roman asupra unei alte natii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *