Pastele sau “Sarbatoarea Sarbatorilor”

Pastele sau “Sarbatoarea Sarbatorilor”

 

Pastele este numit de credinciosii ortodocsi “Sarbatoarea Sarbatorilor” pentru ca Invierea lui Iisus a insemnat bucuria patrunderii credintei si a luminii in sufletele si in viata lor.

Cuvantul “Paste” vine din limba ebraica (Pesah) si inseamna “trecere”. La randul lor, evreii l-au imprumutat de la egipteni, pentru a comemora eliberarea din robia Egiptului.

Pastele sau “Sarbatoarea Sarbatorilor”

Pentru crestini, Pastele inseamna trecerea dinspre moarte spre viata si este un prilej de bucurie, asa cum au trait-o si ucenicii lui Iisus atunci cand l-au vazut iesind din mormant. Astfel, dupa Inviere ne spunem unii altora, cu aceeasi bucurie, Hristos a inviat! si Adevarat a inviat!.

Bucurati-va! a fost primul cuvant, primul indemn rostit de Iisus la intalnirea cu femeile mironosite, dupa ce s-a ridicat din mormant. Invierea lui Hristos este, in fapt, o victorie calauzita de Dumnezeu a vietii asupra mortii. Si un mesaj de speranta transmis de la inceputurile crestinismului si pana azi, cu prilejul fiecarei sarbatori pascale.

Biserica ne invata ca in noaptea de Inviere nu trebuie sa fim tristi, ci…  “cu bucurie, unul pre altul sa ne imbratisam”. Lumina pe care o primim la Inviere izvoraste din trupul lui Hristos, asa cum ne spun scrierile bisericesti. Ne-o daruim unul altuia, devenind mai apropiati unii de altii, in incercarea noastra de zi cu zi de a imprastia “intunericul” care ne ameninta cateodata.

Pastele este, astfel, o sarbatoare a bucuriei si a luminii, de care ne bucuram in fiecare an, indiferent de varsta, cu sentimentul ca ni s-a dat puterea de a invinge raul si intunericul din noi si din jurul noatru. Si ca avem sansa de a deveni mai buni si mai iubitori, asa cum ne-a aratat Iisus.

PUSHtimea va doreste ca sufletele sa va fie pline de bucuria zilelor de Paste, sa ciocniti un ou rosu alaturi de cei dragi si sa incercati sa pastrati aproape de voi lumina Invierii, de-a lungul intregului an.

Hristos a inviat!        

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *