Parerea mea despre snobism

Parerea mea despre snobism

Snobismul reprezinta o admiratie nefireasca, una fara discernamant pentru tot ceea ce este la moda, pentru tot ceea ce pare a fi interesant, pentru tot ceea ce este in voga, pentru simplul motiv ca acel lucru este dorit de o multime de oameni. Ilustreaza absenta originalitatii personalitatii unei persoane. Si, dupa parerea mea, nu are nicio legatura cu inteligenta. Este un comportament inadecvat unor persoane superioare, asa cum se cred cei care imbraca haina snobismului. Acestia se considera “deasupra” celor care nu se incadreaza in marea lor comunitate si ii trateaza cu un dispret suveran pe cei care nu sunt asemeni lor. Se considera oameni de elita care nu pot fi intrecuti. Le sta in caracter sa se laude si sa-si afirme calitatile, micile averi sau orice altceva ar parea captivant.
In trecut, snobi erau persoanele care nu absolveau un ciclu superior de invatamant, adica o facultate. Se considera ca nu au nici macar un coeficient mediu de inteligenta. Altfel spus, nu erau in stare sa razbata in cadrul unor studii trecute de nivelul mediu.
Situatia s-a schimbat in zilele noastre. Acum snobii considera “inapte” persoanele care nu sunt integrate in cercurile lor din toate punctele de vedere, inclusiv al studiilor absolvite.
Ma uit in jurul meu si constat ca cei care sufera de aceasta “maladie” sunt din ce in ce mai multi. Inmultindu-se, snobii au inceput sa creada ca ei sunt cei superiori. Si nu se opresc din a-si afirma importanta. Dar… pentru a te putea considera important trebuie sa te confirme cei din jur. Trebuie sa-ti fie apreciata activarea intr-un anumit domeniu, trebuie sa faci dovada cunostintelor sau a calitatilor tale. Si, cel mai important este faptul ca trebuie sa fii tu insuti, sa fii autentic in ceea ce vrei sa te reprezinte.
De cele mai multe ori, snobii sunt si cei care se nasc in familii instarite, familii care isi permit o anumita educatie a copilului, dar care se dovedeste pana in final a fi una inutila si neconstructiva. Sunt oameni care considera ca totul va putea fi rezolvat cu numele pe care si-l creeaza familia in societate si uita sa se transforme in PERSOANE adevarate, care sa reuseasca prin eforturi proprii si care sa persevereze pana la atingerea unui scop. Din pacate, prefera sa traiasca fara griji, in lumea lor perfecta si lipsita de culoare, de contur. Isi creeaza propria “clasa sociala”, in care te poti integra etalandu-ti bunurile costisitoare sau aratandu-te interesat de ce este “la moda”.
Este ca un drog pentru cei fara simtul realitatii. Nu se trezesc si prefera sa stagneze in visul lor frumos, in care sistemul lor de valori conteaza. Inteligenta este pusa la colt in cazul unor astfel de persoane. Superficialitatea cu care trateaza anumite aspecte din viata pe care o traiesc spune multe. Se considera oameni “cu greutate”, insa nu reusesc sa-si “cantareasca” adevarata importanta. Si nu reusesc sa fie sinceri cu ei insisi si nici cu cei din jur.
Se considera oameni cu influenta, insa nu observa nepasarea cu care sunt tratati. Se considera superiori, dar sunt fara valoare si nu se vor putea integra decat in cercuri de oameni asemeni lor. Si nu vor putea putea interactiona niciodata cu cei care au caractere puternice, complexe.

George Buraga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *