Parerea mea despre… religia in scoli

Parerea mea despre… religia in scoli

Astazi am decis sa vorbesc putin despre situatia din Romania cu privire la religie, ca materie scolara. Se pare ca parintii unui numar mare de elevi sunt de parere ca religia trebuie eliminata din programa scolara deoarece ii invata pe acestia lucruri care le afecteaza psihicul. Ei sustin ca un copil cu varsta de opt ani nu are nevoie sa stie care este diferenta dintre bine si rau din punct de vedere moral si ca nu este necesar sa faca diferenta intre ele la o varsta asa de frageda. Se pare ca un copil trebuie sa astepte pana la varsta de buletin pentru a incepe sa cunoasca aceste aspecte. Acesti parinti considera ca religia este doar o materie care le incetineste ritmul sporit al unei zile deoarece nu sunt la fel de aglomerati ca la celelalte ore. Se pare ca un copil, in opinia lor, nu are dreptul sa cunoasca gravitatea unei greseli in fata lui Dumnezeu, ci trebuie sa fie feriti de astfel de subiecte deoarece ii sperie.
Eu cred ca religia este o materie care ar trebui sa fie prezenta in toate scolile. De fapt, religia este mai mult decat o materie, este un subiect spiritual. Ea lamureste anumite situatii si ajuta gandirea inca “slaba” a elevilor in luarea unor decizii, considerand ca pot fi ajutati din interior de catre “cineva”.
La ora de religie se pronunta si cuvantul “moarte”, si cuvantul “viata”, si cuvantul “pedeapsa”, si cuvantul “rau”, si cuvantul “porunca”, si cuvantul “dragoste”. Este o materie care aduce la suprafata multe aspecte necunoscute noua, care ne bruiaza si ne pune putin intr-o dificultate morala si care este obligatorie bagajului nostru de cunostinte si de spiritualitate. Este o materie care ne arata ce inseamna binele si dreptatea, cinstea si loialitatea. Aici se vorbeste despre aspecte ce lipsesc din viata unora dintre noi. Religia transpune vietile unor fiinte spirituale in pilde si concepe pentru noi o harta a cailor demne de urmat. Religia ne sprijina in transformarile noastre spre a deveni oameni intregi si corecti.
De ce sa excluzi din programa scolara o materie care ajuta la imbogatirea spirituala a elevilor inca de la inceput? Ce poate fi rau la o materie care spune povestile inceputului lumii?
Poate ar trebui excluse din viata de zi cu zi a elevilor jocurile violente si filmele nepotrivite varstei lor… Parintii vin si spun ca la religie se invata despre cel mai rau personaj. Sunt sigur ca cei care afirma acest lucru nu stiu ce seriale urmaresc copiii lor. Pentru unii parinti religia este o materie prea “usoara”, dar nu se gandesc la faptul ca poate elevilor le este placut acest aspect. Ei reclama dreptul profesorilor de a le povesti copiilor ceva ce cu siguranta ii va ajuta in viata sa isi formeze un sistem de valori si sunt vehementi atunci cand solicita sa se renunte la aceasta materie. Parerea mea este ca acesti parinti fac o mare greseala.
Facand o trecere in revista, spun clar si raspicat ca aceasta situatie din Romania, situatie provocata de anumiti parinti (superficiali dupa parerea mea), este una critica. Nu poti exclude un “necesar” din viata unor tineri oameni in devenire si nici nu poti induce ideea de renegare a religiei.
Dragi parinti, ganditi consecintele si apoi furati sprijinul spiritual al copiilor!

George Buraga

One comment on “Parerea mea despre… religia in scoli

  1. Vlad says:

    Total de acord. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *