Parerea mea despre prieteniile reale si cele virtuale

Parerea mea despre prieteniile reale si cele virtuale

Prietenia REALA se bazeaza pe comunicare directa, loialitate, sinceritate, respect si devotament. Prietenia reprezinta legatura dintre tine si persoana in care te poti oglindi. Reprezinta mijlocul prin care doua persoane isi gasesc sprijin si stabilitate. Prietenia confera expresivitate unei persoane. Reprezinta buretele cu care poti sterge dezamagirile. Reprezinta destinatia la care trebuie sa iti ajunga esecurile. Reprezinta criteriul general dupa care poti fi catalogat. Prietenia este un aspect necesar in maturizarea unei persoane, in parcursul acesteia spre o viata implinita. O prietenie adevarata poate fi cladita doar cu ajutorul unui prieten adevarat. Cine iti este un prieten adevarat? Un prieten adevarat iti este cel care te asculta pentru a te putea intelege. Este cel care te sfatuieste in luarea deciziilor corecte si apoi cel care te sprijina si te incurajeaza in realizarea celor propuse. Este cel caruia vrei sa i te destainui, sa ii povestesti cele intamplate si sa fii mereu sigur ca ceea ce ati discutat ramane “intre voi”. Prieteniile VIRTUALE, create pe site-urile de socializare, sunt bazate pe conexiuni imaginare. Ce sunte conexiunile imaginare? Sunt false destainuiri ale anumitor situatii. Acestea sunt realizate de asa zisii “prieteni”, virtuali si poate chiar ireali. Din moment ce nu v-ati intalnit vreodata sau nu sunteti siguri ca acea persoana exista cu adevarat, nu puteti avea certitudinea ca acel om, aflat in spatele unui computer, exista in maniera in care se prezinta pe pagina accesata. Nu puteti fi convinsi ca acea persoana corespunde fotografiei, descrierii personale, studiilor sau celorlalte criterii mentionate. Un “prieten” virtual nu iti ofera siguranta ca presupusa prietenie este bazata pe incredere, loialitate, sinceritate, respect. Nu poti avea certitudinea, din moment ce nu cunosti cu adevarat persoana cu care legi respectiva relatie, ca va respecta ceea ce ii spui si ca nu va dezbate secretele pe care i le divulgi cu altcineva. Nu iti poti oglindi caracterul intr-un prieten virtual deoarece nu ii cunosti gesturile, mimica fetei sau modul in care se exprima, termeni care il definesc. Nu te poti “descarca” in fata respectivului prieten, deoarece el este la un alt capat al tarii sau in alta tara. Sau poate ca sunteti mai aproape unul de celalalt, dar, cum nu va cunoasteti, nu puteti interactiona fizic. Nu poti sti daca, in momentul in care pare ca intelege ceea ce spui, el, de fapt, nu pricepe nimic sau poate chiar rade de ce ii scrii.
Eu nu cred in prietenia virtuala. Riscurile sunt mari. Adolescenti care nu inteleg anumite aspecte, tocmai din cauza lipsei unor prieteni adevarati, sunt pacaliti usor si ajung sa se piarda in haosul acestei lumi virtuale si sa se lase indrumati de catre cel din “spatele” ecranului.
Si, mai mult decat atat, astfel de relatii te indeparteaza de realitate. De realitatea unei reactii spontane (indiferent daca este pozitiva sau nu), de realitatea unui schimb complice de priviri, de realitatea unei imbratisari de care cu totii avem nevoie cateodata de la prietenii adevarati.
Concluzionand, prieteniile virtuale sunt total lipsite de substanta, fara pic de contur sau inteles. Nu sunt bazate pe criterii adevarate si nici nu pot ajunge in stadiul in care sa iaba vreo relevanta. Si asta pentru ca lumea virtual, in care unii incearca sa se scufunde ca sa-si cladeasca prietenii, nu este vie.

George Buraga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *