Parerea mea despre lene

Parerea mea despre lene

Ce este lenea? In primul rand, inactivitate. Si se afla la polul opus dorintei, staruintei si silintei. Un om lenes este un om care nu-si doreste sa reuseasca, nu-si doreste sa incerce, sa interactioneze si sa descopere. O persoana lenesa este una slaba, care nu va putea niciodata sa gaseasca un raspuns sau sa gaseasca o solutie. O persoana care va depinde mereu de ocrotirea celuilalt si care nu va fi in stare sa ofere, la randul ei, siguranta. Si acest lucru nu deranjeaza un asemenea om care nici macar nu incearca sa-si deranjeze vointa implicandu-se. Lenes este un om las, caruia ii va fi frica mereu sa-si exprime parerea deoarece a stagnat prea mult pentru a putea detine controlul propriei opinii. I-ar fi prea frica sa impartaseasca ceea ce gandeste cu oamenii care-l inconjoara deoarece nu este in stare sa isi sustina ideea cu ajutorul unor argumente elocvente. Este o persoana care nu a muncit pentru a-si crea zidul de aparare si nici nu si-a construit armele cu care sa poata face fata unei discutii in contradictoriu. Este un om care ramane in anonimat. Se pierde in ceata si incetul cu incetul existenta sa devine nesemnificativa. Incepe sa fie lipsit de importanta si sa devina doar o fata vaga in mintea celorlalti. O persoana lenesa incepe sa uite de ea insasi, fiindu-i prea greu sa cotrobaie in arhiva proprie pentru a descoperi ultimul moment in care a realizat ceva pe cont propriu. In schimb, tine minte acel moment in care a contribuit cu foarte putin la realizarea unei actiuni si se mandreste cu asta cat traieste. Nu-si doreste sa descopere.
Viata inseamna cercetare. Cercetarea propriei minti, propriului suflet, propriei fiinte. Inseamna descoperirea de sine si descoperirea oamenilor care te inconjoara, cu care discuti si cu care interactionezi. Interesul incepe abia dupa ce iti dai silinta fata de un anumit aspect, dupa ce incerci sa intelegi esentialul. Un om lenes nu constientizeaza ca aceasta cercetare de sine ii lipseste si ca ceva este in neregula. Considera ca este in perfect sincron cu oamenii muncitori si este convins ca are un ritm ascendent in construirea viitorului lui. Nu ii pasa si nici nu-si doreste asta. Ar fi o povara pentru el, un chin de care ar scapa cu greu, asa ca prefera sa stea deoparte.
Un om lenes nu descopera. Asteapta sa fie descoperit in cel mai bun caz. Si, de cele mai multe ori, el isi doreste ca altcineva sa treaca peste obstacolele pe care ar trebui sa le depaseasca singur.
Lenesul nu reuseste sa inteleaga de ce ar fi normal sa se dedice, sa munceasca, sa incerce, sa staruiasca, chiar daca nu are parte numai de succes. Lenesul nu traieste!

George Buraga

One comment on “Parerea mea despre lene

  1. bianca ladaru says:

    Imi place mult cum ai punctat acest subiect :).Societatea este plina de oameni ca cei despre care ai vorbit si este foarte trist . Oare ce i-ar motiva sa fie scosi din starea de letargie,din starea de inactivitate in care se complac?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *