Parerea mea despre… inteligenta

Parerea mea despre… inteligenta

Ce inseamna sa fii inteligent? Eu cred ca a fi inteligent inseamna sa “stii sa te adaptezi”. Inteligenta consta in reflexele gandirii tale. Consta in ceea ce gandesti si in ceea ce poate rezulta din gandirea ta. Inteligenta inseamna rationament. Inseamna sa poti pricepe si sa poti percepe orice informatie. Inseamna sa poti intelege informatia si sa o poti folosi in crearea propriei pareri. Inteligenta consta in macinarea boabelor de cursivitate a gandirii si in transformarea lor in pulberea propriei existente.
Exista un aspect din care reiese ca inteligenta este privita gresit uneori. Oamneii inteligenti nu sunt neaparat oamenii extrem de “cititi” si care exceleaza in cadrul concursurilor pe anumite domenii. Acei oameni sunt pur si simplu niste persoane care au invatat mult. Sunt si cazuri care exclud unii pionii cu vedere fixa din acea categorie, oameni care sunt cu adevarat inteligenti.
Sa fii inteligent nu inseamna sa citesti foarte mult si sa afli cuvinte noi, dupa care sa le folosesti in orice discutie. Sa fii inteligent inseamna sa poti intelege acei termeni si sa-i poti introduce in fraze care sa te reprezinte ca si caracter. Sa fii inteligent nu inseamna sa ai cateva cunostinte pe care le-ai citit de foarte multe ori pentru ca mai apoi sa le folosesti drept raspunsuri la orice intrebare. Sa fii inteligent inseamna sa poti gandi acele raspunsuri in functie de anumite aspecte studiate.
Sa fii inteligent nu consta in copierea unor persoane sau a unor vieti de hartie. Sa fii inteligent inseamna sa te poti copia singur si sa nu te poata copia nimeni altcineva.
Din inteligenta se extinde un “mic” aspect care se cheama “a fi destept”. Ce inseamna sa fii destept? Inseamna sa-ti cultivi inteligenta. Sa fii inteligent este un dar cu care esti lasat in lumea muritorilor. Sa fii destept inseamna sa te cultivi si sa dobandesti experienta. Sa te adaptezi dupa cum spune jocul. Sa traiesti dupa regulile tale, dar sa le respecti si pe cele ordonate.
Sa fii destept inseamna sa treci prin anumite teste, dar sa nu ramai la stadiul de rezolvare a lor, ci sa te transpui in ele. Sa fii destept inseamna sa tragi de sforile propriei inteligente si sa o pui in miscare astfel incat sa poti sa lucrezi cu propria minte. Inseamna sa ajungi in punctul in care poti fi coechipierul mintii tale. Sigur, asa pare ca poti proceda si cand esti doar inteligent, dar daca nu sporesti si imbogatesti ceea ce ai primit, nu poti reusi.
Facand o trecere in revista, putem concluziona ca inteligenta este o trasatura umana cu care te nasti. Este acea latura a personalitatii care te rescrie astfel incat sa te poti intelege. Este aproape destul pentru a putea spune ca esti o persoana desteapta. Dar ca sa elimini acel “aproape”, trebuie sa pui la treaba ceea ce ai primit.

George Buraga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *