Parerea mea conteaza!

Parerea mea conteaza!

Intrebare: Suntem noi, pushtii, indreptatiti sa ne facem cunoscut punctul de vedere si sa ne ilustram credintele?
Raspuns: Categoric, Da! Mai ales ca, asa cum stim cu totii, intelepciunea colectiva este formata din capacitatea superioara de intelegere caracteristica fiecarei varste: copii, adolescenti, tineri, adulti, batrani.
Dar avem curajul de a ne expune opiniile in fata unui auditoriu format din persoane de varste diferite? Si suntem oare constienti de utilitatea acestei actiuni pentru propria noastra evolutie?
Este foarte important ca fiecare dintre noi sa-si spuna parerea, sa se faca vazut si auzit, sa stie ca cineva, undeva va tine cont de ceea ce crede, sa stie ca este sustinut si, prin exemplul propriu, sa-i ajute, la randul lui, pe altii sa se faca auziti.
Da, avem dreptul sa spunem ceea ce credem, chiar daca avem doar 16 ani si nu avem dreptul la vot, iar, din punct de vedere legal, suntem reprezentati de parinti. Opiniile noastre ne apartin, iar atunci cand le facem cunoscute, ni le asumam. Sunt ale noastre. Nu ale mamei, nu ale tatalui sau ale presedintelui. Sunt ale noastre, iar prin ele noi ne definim caracterul.
Unii dintre noi sunt incatusati intr-o asemenea timiditate, incat nu sunt capabili sa combata un punct de vedere cu care nu sunt de acord. Sunt prinsi in plasa fricii de a nu parea diferiti. Au ideea complet eronata ca diferit inseamna gresit, asa incat prefera sa accepte si sa laude totul in jur. De aceea, uneori pot parea slabi sau falsi, insa totul se datoreaza, de cele mai multe ori, unei bunatati exagerate.
O intrebare care ma macina de mult si pe care multa lume mi-a pus-o este daca exista vreo utilitate in a combate cu argumente un punct de vedere diferit. Exista atat avantaje, cat si dezavantaje. Unul dintre avantajele pe care sustinerea unui punct de vedere diferit ni-l ofera este oportunitatea de a vorbi liber si experienta pe care o aduce cu sine. In plus, avem ocazia sa explicam lucruri pe care alti oameni nu le cunosc. Un dezavantaj este reprezentat de faptul ca putem parea neciopliti sau agresivi, de aceea este bine sa ne moderam tonul si sa discutam cu calm si rabdare, fara persuasiune, ci cu siguranta ca ceea ce cunoastem noi este adevarat.
„Nu poti da absolut nimic fara a te darui pe tine insuti; cu alte cuvinte, fara a risca tu insuti. Daca nu-ti poti asuma riscul, pur si simplu esti incapabil sa oferi”, spunea J.Baldwin si avea dreptate. Atunci cand facem ceva, cand ne adresam cuiva, de exemplu, ne rupem in mici bucatele sclipitoare pe care le asezam in fata publicului nostru, cu invitatia de alege orice doreste. Insa acest lucru nu se intampla numai cand vine vorba de a vorbi in public. Si… se cheama pasiune. Atunci cand facem ceva cu pasiune, oferim totul. Avem curaj si oferim altora curajul de a face ceea ce facem noi. Chiar mai mult decat noi. Suntem motivati si ii motivam si pe altii sa spuna ceea ce cred. Sa faca ceea ce doresc. Atunci cand ne daruim pe noi insine si altii ni se daruiesc noua. Cercul se inchide. Niciodata nu oferi fara sa primesti, chiar daca nu iti dai seama de acest lucru imediat.

Sinziana Constantinescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *