Oglinzile – istorie si prezent

Oglinzile – istorie si prezent

Stiai ca oglinzile exista inca de la inceputul lumii? Da, e-adevarat!

Primele fiinte umane isi reflectau chipurile in apele linistite.

De fapt, orice suprafata care reflecta lumina poate fi o oglinda. Conditia este sa fie o suprafata neteda, pentru ca cele rugoase, aspre imprastie lumina in loc sa o reflecte.

Fotonii sunt cei care-ti redau imaginea. Iar imaginea ta din oglinda este inversata. Poti observa asta daca stai in fata oglinzii cu un tricou pe care scrie ceva. Literele vor aparea invers.

Desi panzele de apa au fost folosite ca oglinzi inca din timpurile stravechi, oamenii au inceput sa fabrice oglinzi “doar” cu mii de ani in urma.

 

Primele au fost de fapt niste pietre slefuite, un fel de sticla vulcanica. Apoi, suprafetele unor anumite metale – cum ar fi alama – prelucrate la randul lor, au fost folosite ca oglinzi, desi erau extrem de scumpe.

Oglinzile moderne, cu care esti obisnuit, sunt mult mai recente. Sticlarii din Europa au inceput sa le fabrice abia in secolele XV – XVI, din sticla imbracata intr-un metal cu proprietati reflexive.

ogli

In prezent, oglinzile noastre sunt facute din sticla transparenta acoperita pe o parte cu un strat fin de metal, de obicei argint. Sunt cunoscute sub numele de oglinzi plane. Ele sunt plate si reflecta perfect imaginea din fata lor, pastrand aproximativ aceeasi pozitie si marime a obiectului reflectat.

Dar, pe langa faptul ca tu le folosesti ca sa arati bine inainte de a merge la scoala, oglinzile mai au si alte roluri, cum ar fi oglinzile retrovizoare de la masini.

retrovizor

De asemenea, ele constituie parti importante ale telescoapelor si ale microscoapelor, precum si ale televizoarelor cu imagine HD.

(sursa: Wonderopolis)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *