O romanca, “sef in lumea spionilor”

O romanca, “sef in lumea spionilor”

Una dintre cele mai importante femei-spion din cel de-Al Doilea Război Mondial îşi are originile în Galaţi. Agent al Serviciului Secret englez (SOE), Vera Maria Atkins (născută Vera-May Rosenberg) s-a născut la Galaţi pe 15 iunie 1908, fiind singura fiică a lui Max Rosenberg, un evreu care-şi mutase, în 1904, afacerile din Africa de Sud în România, profitând de dezvoltarea comerţului cu grâne derulat prin portul gălăţean.

Succesul în afaceri al companiei sale, „Dunărea”, l-a propulsat pe Max Rosenberg în postura de amfitrion al diplomaţilor străini aflaţi în România, aceste reuniuni permiţându-i Verei să intre în contact cu protipendada europeană a vremii. Max Rosenberg a murit în 1933 în România, iar Vera a adoptat numele de fată al mamei sale şi a plecat în Anglia, via Franţa. Înainte ca Franţa să fie ocupată de germani, Vera s-a înscris ca student la limbi moderne la Sorbona, după care a urmat un curs de un an la o şcoală din Lausanne. Ulterior, în Anglia, Vera a devenit ofiţer al serviciilor secrete, poziţie din care a trimis 470 de agenţi, inclusiv 39 de femei, în spatele liniilor inamice – teritoriile franceze ocupate de germani.

De altfel, viata si activitatea ei a fost descrisa in cartea Spymistress: The Life of Vera Atkins, the Greatest Female Secret Agent of World War II ,scrisa de Willian Stevenson, scriitor canadian, pe care doamna Atkins l-a autorizat sa-i scrie biografia.

vera

Cartea a aparut de curand si in Romania, la editura Polirom, sub titlul Vera Atkins. Povestea celei mai importante agente secrete originare din Romania din Al Doilea Razboi Mondial.

Mai putin cunoscuta, poate, este si o alta lucrare despre doamna AtkinsA Life In Secrets: Vera Atkins and the Lost Agents of SOE, de Sarah Helm.

vera

La peste patru decenii de la sfârşitul războiului, în 1987, Vera Atkins a fost răsplătită de Franţa, pentru serviciile sale, cu titlul de Comandant al Legiunii de Onoare (Croix de Guerre, Commandeur of the Légion d’Honneur). Vera Atkins i-a inspirat pe scenariştii filmelor cu spioni, devenind model pentru personajul Miss Moneypenny într-un film din seria Bond. Pentru Ian Fleming, si el fost spion si „tatăl” celebrului James Bond, „Vera Atkins was the boss in the world of spies” (În lumea spionilor, Vera Atkins a fost şeful). Vera Atkins s-a stins din viaţă pe 24 iunie 2000, la vârsta de 92 de ani, în oraşul Hastings, din sudul Angliei.

(sursa: Wikipedia, Viata Libera Galati, s.a.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *