Povestea lui Rolihlahla

Povestea lui Rolihlahla

Diferenta intre un lider de succes si unul mai putin bun, imi explica cineva, este aceea ca liderul adevarat intelege ca nu s-a nascut lider. El isi dezvolta in permanenta anumite abilitati native si, prin experienta, ajunge sa cunoasca lumea in care traieste, oamenii pe care vrea sa ii mobilizeze si, mai ales, ajunge la un echilibru psihologic si social pe care il poate propaga mai departe in activitatile sale.
Sunteti de acord? Ce credeti despre „a te naste lider” vs „a te forma ca lider”?
Pentru a imi consolida o parere in acest sens, eu mi-am indreptat atentia asupra lui Nelson Mandela si, mai cu seama, asupra copilariei si adolescentei lui. Va invit sa urmariti cele povestite in continuare, s-ar putea sa va regasiti pe ici pe colo…
Stim deja ca Mandela a fost primul presedinte al Africii de Sud ales prin vot universal si cu participare multirasiala, chestiune cu adevarat demna de admirat intr-o tara in care dominau nedreptatea si coruptia. Stim, de asemenea, ca este omagiat la nivel international pentru toate actiunile intreprinse in slujba dreptatii si respectarii legii. Dar cunoastem cum si-a dobandit toate calitatile ce l-au ajutat in ascensiunea sa in viata politica?
Rolihlahla, prenumele sau la nastere, este un termen din limba xhosa (care era si limba tribului sau) si are sensul colocvial de “necazuri”. Ironic, pentru ca Nelson a fost un adevarat deschizator de drumuri in lumea politica a Africii de Sud, aducand multe schimbari benefice in societate.
Despre copilaria sa, Nelson povesteste cu umor:
„Nimeni din familia mea nu mersese la scoala (…) In prima zi de scoala, domnisoara Mdingane, profesoara mea, ne-a dat fiecaruia dintre noi un nume englezesc. Acesta era obiceiul printre africani in acea vreme si se datora fara dubiu influentei britanice asupra educatiei noastre. In acea zi, domnisoara Mdingane mi-a spus ca noul meu nume este Nelson. De ce Nelson… asta nu am aflat.”
Pasionat de a invata lucruri noi, s-a dovedit a fi un elev eminent si mereu doritor de a se face remarcat prin lucruri bune. Incurajarile primite din partea profesorilor sai de-a lungul anilor de scoala l-au mobilizat si i-au dat aripi sa tinteasca tot mai sus in viata.
In adolescenta a inceput sa proemine vocea revolutionarului din tanar. Intr-o perioada in care influenta britanica domina intreaga regiune, Nelson a devenit pasionat de cultura africana, de limbile africane inca necunoscute de el si de cunoasterea traditiilor triburilor. Dupa ce s-a despartit de satul natal pentru a-si continua studiile, Nelson a devenit implicat in treburile administrative si in chestiunile ce tineau de conducerea scolii, prin pozitia sa de „prefect”, adica reprezentant al elevilor. Astfel, a dobandit multa experienta si si-a slefuit calitatile de lider.
La Universitate, Nelson a studiat dreptul, engleza, antropologia si administratia. De-a lungul tineretii sale, s-a implicat constant in viata publica, fiind membru si presedinte al diferitelor organizatii, congrese si uniuni, toate avand scopul de a „trezi la realitate”, de a mobiliza populatia Africii de Sud, impotriva legilor si regimurilor politice injuste.

Povestea lui Rolihlahla

A fost ales presedinte iar, dupa incheierea mandatului, s-a concentrat pe activitati caritabile pentru combaterea saraciei si a epidemiei HIV/SIDA, prin Fundația Nelson Mandela.

Totusi, se poate afirma ca trasaturile de lider ale lui Mandela sunt, asa cum ne sugereaza biografia lui, si ereditare. Strabunicul lui pe linie paterna era considerat rege peste triburile din teritoriile Transkeian, iar tatal sau a fost un sef de trib local si consilier al monarhului. De altfel, Mandela insusi scria că a mostenit de la tatal sau mandria, spiritul de rebeliune si incapatanarea pentru echitate.
Iata deci, toate calitatile unui lider adevarat intrunite intr-un tanar cu viziune care, de-a lungul anilor, s-a transformat intr-un politician ce a schimbat lumea. Astazi, pe langa chipul lui mereu bland, cu suras calm si privire pasnica, ne amintim si cateva citate faimoase, mereu actuale si demne de mentionat: „Un lucru pare mereu imposibil… pana cand il faci.”, „Educatia este cea mai puternica arma pentru a schimba lumea.” si „Un castigator este, de fapt, un visator care nu renunta niciodata.” Sunteti de acord cu Nelson Mandela?

Livia El-Shaikh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *