Cu 51 de ani in urma, pe 20 iulie, Neil Armstrong a pasit pe Luna

Cu 51 de ani in urma, pe 20 iulie, Neil Armstrong a pasit pe Luna

Cu 51 de ani in urma, pe 20 iulie, astronautul american Neil Armstrong, facand parte din echipajul misiunii Apollo 11, a pasit pe Luna, intr-o zona apropiata de Mare Tranquillitatis – Marea Linistita.

“Un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire”, ar fi spus Armstrong cand a pus piciorul pe suprafata Lunii. Se pare insa ca aceste cuvinte ii apartin omului de stiinta Gary Peach, cercetator la o baza din Australia, dupa cum s-a descoperit dupa multi ani. Peach a sugerat aceasta fraza centrului de comanda din Houston, in ideea in care astronautii sa nu rosteasca, in direct, cine stie ce grozavii cand coboara din modul.

pas pe Luna

Neil Armstrong este primul pamantean care a avut privilegiul de a lua contact cu solul Lunar, unul dintre obiectivele cele mai importante din acea perioada ale SUA, aflata intr-o acerba concurenta cu URSS pentru cucerirea spatiului cosmic.

Echipajul Apollo 11 a fost format din Neil Armstrong, comandantul misiunii, Edwin Eugene “Buzz” Aldrin, comandantul modului lunar (care a coborat si el pe Luna) si pilotul modulului de comanda, Michael Collins, care a ramas pe orbita Lunii. Armstrong si Aldrin au stat pe Luna timp de doua ore si jumatate, in costume speciale, in cadrul misiunii lor de explorare.

echipajul Apollo 11

Misiunea Apollo 11 a fost, printre altele, si o ambitie personala a presedintelui John F. Kennedy, care promisese ca va trimite un om pe Luna, pana la sfarsitul anilor ’60.

Filmul aselenizarii, prezentat in direct la televiziune si care a putut fi vazut si in Romania, este contestat de o parte a opiniei publice, ca fiind un fals executat intr-un studio terestru, realizat in scopul de a justifica fondurile uriase folosite pentru a finanta misiunile Apollo. Nu exista insa dovezi clare in sprijinul acestor afirmatii, astfel ca Neil Armstrong ramane primul om care a avut sansa sa paseasca pe Luna.
De atunci si pana in 1972, cand au luat sfarsit, misiunile Apollo a dus pe Luna 12 astronauti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *