Montreal, un mare centru cultural al Canadei

Montreal, un mare centru cultural al Canadei

Montreal este un mare centru cultural al Canadei și al Provinciei Quebec. Dispune de un Muzeu al Artelor Frumoase un Muzeu de Artă Contemporană, diferite muzee de istorie (cum este Mc Cord  și Pointe-a-Calliere) de artizanat sau muzee specializate. Complexul din Place des Artes adăpostește Muzeul de Artă Contemporană, câteva teatre, Opera din Montreal și Orchestra Simfonică. Complexul olimpic din estul orașului include un modern muzeu ecologic (Biodome), un insectar și a doua cea mai mare grădină botanică din lume.

botanica

Montréal este cel mai mare oraș din provincia canadiana Quebec. Se află pe Insula Montreal, formată la confluența fluviului Sfantul Laurentiu și cu raul Ottawa. Insula împarte fluviul Sfântul Laurențiu între canalul principal și Rivière des Prairies. Orașul este desfășurat și pe alte 74 de insule vecine, ca Insula Maicilor, Ile-Bizard, Ile-Ste-Helene și Ile-Notre-Dame). În timp ce orașul propriu-zis avea (inainte de defuziunile municipale din 2006) un numar de 1.852.723 locuitori, 3.316.615 de persoane locuiesc în zona sa urbană, iar 3.635.571 de persoane în aria metropolitană, ceea ce fac din Montreal cea mai populată aglomerație urbană francofonă din lume, după Paris.

montreal

Un număr aproximativ de 40.000 de locuitori din Montreal și-au declarat originea etnică românească. Numărul actual este semnificativ mai mare, orașul fiind destinația marii majorități dintre cei 11.569 de emigranți proveniți din România în Québec, între 2000 și 2004.

f1

În Montreal se găsește si circuitul de Formula 1, unde se organizează în fiecare an Marele Premiu al Canadei, acesta fiind considerat cel mai mare eveniment sportiv anual din Canada. Circuitul de Formula 1 Gilles Villeneuve a fost creat pe insula Notre Dame, și poartă numele faimosului pilot canadian al anilor ’70 -’80 , tatăl pilotului Jacques Villeneuve. Această insulă artificială a fost creată în anul 1960, prin depozitarea pământului excavat din metroul din oraș în albia fluviului St. Laurent. Pe această insulă mai intâlnim și parcul Jean-Drapeau în preajma căruia se află Cazinoul din oraș, Biosfera, respectiv parcul de distracții La Ronde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *