Monopoly, din 1935 pana azi…

Monopoly, din 1935 pana azi…

Stiati ca demult, in Romania, bunicii vostri jucau un joc ce se chema “Capital”? Cum se joaca? Cumperi terenuri, construiesti pe ele case, apoi hoteluri… Cumperi gari, uzine de electricitate si incasezi chirii atunci cand ceilalti jucatori intra pe ele… Platesti la randul tau daca treci pe unde au investit altii. Poti da faliment sau te poti imbogati. Ai bancnote de hartie, in moneda producatorului jocului. Toate astea doar pe o tabla de carton, caroiata cu numele strazilor, casute si hoteluri de plastic si doua zaruri. Acest joc se cheama azi, in varianta lui internationala, Monoploy. Dar cum a aparut?

Candva, demult, taxa unica pe cladiri, terenuri etc a avut o suportera de frunte in SUA. O chema Elizabeth J. Magie. In anul 1904, ea a avut o idee – un joc ce se chema “The Landlord’s Game”, adica “Jocul Proprietarilor” si care demonstra functionalitatea acestui tip de taxa. 

Cu timpul, deosebit de variantele “home-made” ce aparusera in toata America, un alt american, ce observase potentialul acestui joc, Charles Darrow, l-a brevetat in 1935, dupa ce-l realizase, incepand cu 1933, cu materiale proprii. Jocul a fost lansat pana la urma de compania Parker Brothers. Si s-a raspandit in toata lumea.  

In timpul Primului Razboi Mondial la Monopoly se foloseau si bani adevarati.

Jocul are variante in engleza, germana si in ultimii ani sunt invitate diverse tari pentru   a personaliza jocul, folosind nume de strazi si de utilitati ce ii sunt familiare. Industria IT a jocurilor nu putea sta departe de un asemenea succes mondial, astfel ca s-au creat diverse reprezentari electronice ale jocului, adaptate ultimelor trenduri de gen. 

Inca ceva: cel mai lung joc de Monopoly care s-a jucat vreodata a durat 1.680 de ore (adica nici mai mult nici mai putin decat 70 de zile fără întrerupere). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *