Misterul noii piramide de la Edfu

Misterul noii piramide de la Edfu

Desi despre piramida de la Edfu, o asezare din sudul Egiptului, se stia de mai mult timp, sapaturile au inceput abia in 2010. Structura are 4.600 de ani vechime si este construita cu zeci de ani inaintea Marii Piramide din Giza*. Face parte din piramidele “de la periferie”, si este a saptea de acest fel descoperita pana acum, pe langa principalele asezari ale Egiptului antic. 

Cu toate acestea, cercetatorii n-au putut afla inca scopul pentru care a fost ridicata. Ramasitele blocurilor de piatra cazute din piramida, gasite sub un strat gros de nisip, nu aveau dimensiuni prea mari, astfel ca localnicii au crezut initial ca aceasta movila e doar un mormant antic siit. 

sapaturi arheologice

Cercetatorii cred ca piramidele “de la periferie” au fost construite toate fie de Faraonul Hiu, care a domnit intre anii 2635-2610, fie de Snefru, fiul si succesorul sau. Iar piramida de la Edfu este cea de a saptea dintre acestea, ridicata in aceeasi perioada si in acelasi scop. Dar care ar fi putut fi scopul acestor structuri din gresie si mortar? 

Spre deosebire de marile piramide de pe cursul Nilului, cele din provincie, despre care vorbim, n-au camere interioare, ceea ce conduce la ideea ca nu au fost menite a fi mormintele unor faraoni. 

piramida nou descoperita

In acest moment, nimeni nu poate spune ceva precis nici despre rolul piramidei din Edfu, nici despre al celorlalte 6 “de la periferie”, astfel ca doar viitoarele sapaturi ale arheologilor vor putea raspunde atator intrebari. 

* Cititi si articolul nostru Civilizatia egipteana

(sursa: dogonews.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *