Mark Zuckerberg isi construieste propriul Jarvis

Mark Zuckerberg isi construieste propriul Jarvis

 

Mark Zuckerberg, mogulul Internetului, are planuri mari pentru anul 2016. Printre altele, o idee destul de ambitioasa: sa-si creeze propriul asistent virtual, asemanator lui “Jarvis”, sfatuitorul si prietenul digital al cunoscutului personaj Iron Man, din peliculele pe care cu siguranta le-ati urmarit cu placere.

Cine este Jarvis?

Mai intai, cateva cuvinte despre Iron Man, super-eroul din cartile si filmele produse de compania Marvel si despre atot-stiutorul sistem Jarvis.
Iron Man este de fapt Tony Stark (intruchipat in filme de actorul Robert Downey Jr.), un multi-milionar american, descris ca un foarte bun om de afaceri, dar si ca un inginer de exceptie. Rapit la un moment dat, el reuseste sa-si construiasca un fel de armura cu puteri speciale, cu care evadeaza si cu ajutorul careia face, de-a lungul timpului, tot felul de fapte bune. Toate acestea le realizeaza impreuna cu Jarvis, asistentul sau digital, in fapt o forma de inteligenta artificiala (AI).
Numele de Jarvis provine de la initialele denumirii (in limba engleza) “Stands for Just A Rather Very Intelligent System”, insemnand aproximativ “Nimic altceva decat un sistem foarte inteligent”.
Practic, Jarvis poate rezolva orice problema de ordin tehnic, folosind toate tehnologiile moderne la care are acces. Mai mult decat atat, Jarvis actioneaza si ca cel mai bun prieten al lui Tony Stark, ca sfatuitor in viata personala a acestuia si posesor al multor secrete ale “creatorului” sau.

 

jarvis

 

Cum va arata asistentul personal al lui Zuckerberg?

Iata deci un proiect extrem de ambitios al lui Mark Zuckerberg, miliardarul in varsta de 31 de ani, proiect pe care, desigur, Zuckerberg l-a anuntat pe Facebook.
Fondatorul retelei de socializare spune ca aceasta inteligenta artificiala la care se gandeste (si careia nu i-a pus inca un nume) va putea recunoaste trasaturile fetelor din jurul lui, astfel incat va permite intrarea in casa doar a membrilor familiei si a prietenilor miliardarului.
In acelasi timp, Zuckerberg doreste sa-si programeze asistentul in asa fel incat sa o supravegheze cu mare atentie pe fiica sa, nou-nascuta, Maxima si sa semnaleze orice fel de problema ar putea aparea.
Dar, una dintre cele mai importante functii ale asistentului virtual pe care Zuckerberg intentioneaza sa-l proiecteze si sa-l construiasca va fi aceea de a crea holograme, ca cele pe care Tony Stark le utiliza pentru a-si construi si imbunatati costumul sau invincibil. Care ar fi scopul? Stati linisititi, Zuckerberg nu intentioneaza sa devina un super-erou care zboara pe cer si se lupta cu diversi extraterestrii, ci sa poata vizualiza in timp real o multime de date de care are nevoie. Si doreste sa faca totul cu mana sa pentru ca, spune el: “te simti altfel cand iti construiesti ceva fara ajutorul nimanui”.
In proiectul sau se bazeaza pe faptul ca va putea accesa deja tehnologii existente, care pot fi adaptate pentru a asigura un control perfect al temperaturii, luminii, nivelului sonor si al multor alte dispozitive din locuinta sa.

Si voi veti putea avea un Jarvis

Exista si promisiunea ca, daca acest proiect va fi viabil, Zuckerberg va impartasi intregii lumi “secretele” lui, tehnologiile pe care le-a aplicat. Asadar, sa fim optimisti si sa speram ca, in viitorul apropiat, fiecare dintre voi va putea sa-si construiasca propriul Jarvis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *