Marco Polo

Marco Polo

Voi imparati, regi, duci, marchizi, conti si cavaleri si voi toti ceilalti ce doriti a sti despre feluritele rase ale omenirii si feluritele regate, provincii si parti de peste tot din Rasarit, cititi cartea aceasta…” Asa incepe prologul din Il Milione, carte cunoscuta drept Calatoriile lui Marco Polo, care l-a dezvaluit pe Kublai Han, dar si minunile Orientului, europenilor fascinati.

Marco Polo a inceput sa-si scrie relatarea la 27 de ani dupa ce a parasit Venetia impreuna cu tatal lui, Niccolo, si unchiul sau Maffeo. Cei doi negustori venetieni mai calatorisera o data la curtea mongola, inainte sa plece in 1271, luandu-l cu ei pe Marco, in varsta de 17 ani. In calatoria lor de trei ani si jumatate pana in China, au strabatut munti de peste 6000 de metri si Desertul Taklimakan, pana au ajuns la capitala de vara a lui Kublai Han – Shangdu.

marco_polo_travels

Marco a devenit repede un favorit al Marelui Han, care l-a trimis in misiuni prin toata China si chiar pana in Birmania. “Vazand el“, spun Calatoriile, ca Marele Han asculta cu mare placere povesti despre orice lucru nemaiauzit cu privire la obiceiurile si felul de a fi al altor popoare si imprejurarile felurite din alte tari, se straduia, oriunde mergea, sa stranga fapte adevarate despre toate acestea“.

Cei trei Polo au petrecut 17 ani pe langa Marele Han, care cu mare parere de rau le-a ingaduit sa se intoarca la Venetia. Traditia spune ca restul familiei nu si-a recunoscut rudele in zdrente cand au ajuns acasa, in 1925. Cartea lui Marco Polo, dictata dupa insemnarile lui unui scriitor de meserie, a fost un succes imediat. Desi include elemente de folclor si apocrife pe langa faptele reale, a fost un factor esential in educatia europenilor despre Orient – si in indreptarea tot mai multor calatorii intr-acolo. 

(sursa: National Geografic)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *