Machiavelli, un “principe” al raului?

Machiavelli, un “principe” al raului?

Principele care doreste sa pastreze ceea ce este al lui trebuie sa stie cum sa faca rau si sa se foloseasca sau nu de el, dupa necesitate.

Lauda obiectiva facuta de Niccolo Machiavelli oportunismului, exprimata in Principele, celebra sa carte, a facut ca numele lui sa devina sinonim cu inselaciunea si cinismul. Dar majoritatea istoricilor moderni care ii studiaza viata si opera ofera o perspectiva mai echilibrata. Desi Machiavelli sustinea uzul fortei, minciunii si cruzimii in treburile de stat, era in acelasi timp un patriot italian care credea ca bunastarea concetatenilor lui nu putea fi asigurata decat de un carmuitor puternic, care sa unifice tara – lucru pe care nu se sfia sa-l spuna intr-o proza remarcabil de lucida.

Nascut la Florenta in 1469, fiu de avocat, Machiavelli a lucrat ca secretar pe langa un consiliu politic din oras, apoi ca diplomat. Intr-o misiune, a ajuns la Urbino, unde l-a cunoscut pe renumitul Cesare Borgia, ale carui crime si tradari fara scrupule faceau din el omul de stat ideal al lui Machiavelli. Cariera diplomatica a lui Machiavelli a luat sfarsit in 1512, cand republica florentina a fost invinsa, iar el a fost exilat intr-un sat. In anii de singuratate, a scris nu doar Principele, ci si o istorie a Florentei, piesa La Mandragola si alte lucrari. 

machiavelli

Principele a circulat mult timp in manuscris si s-a tiparit in cele din urma in 1532, la cinci ani dupa moartea autorului. Filozofia amorala a cartii lui a fost condamnata intens pana in prezent, dar evaluarea lucida pe care o face politicii practice ramane influenta chiar si in ziua de azi. 

(sursa: National Geografic)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *