Macarons… prajiturile Catherinei de Medici

Macarons… prajiturile Catherinei de Medici

Franta a cucerit lumea cu niste prajiturele rotunde, crocante la exterior, moi la interior, lipite doua cate doua cu diferite tipuri de creme. Preparate din albus de ou, zahar si pudra de migdale, macarons au fost create nu in Franta, cum s-ar crede, ci undeva intr-o manastire de calugarite din Venetia, in secolul al VIII-lea.

Nu au atras atentia nimanui, pana la Catherina de Medici, opt secole mai tarziu. Aflata in cursul pregatirilor pentru nunta sa cu ducele de Orleans, viitorul rege al Frantei, Catherina de Medici a cautat cele mai speciale si alese retete. Asa a descoperit si reteta de macarons a maicutelor. Combinatia de albus de ou, zahar si pudra de migdale imbogatita cu cele mai fine arome a fost considerata una din revatiile momentului. 

Catherina de Medici este cea care a scris si prima reteta “oficiala” pentru macarons si tot ea si-a salvat mezinul de la moarte in urma unei boli de stomac. Catherina l-a hranit pe acesta doar cu macarons, vreme de cateva saptamani pana cand copilul s-a pus pe picioare. 

Reteta de macarons s-a diversificat, astfel ca fiecare regiune a Frantei a contribuit cu ceva la imbogatirea preparatului original. In paralel, un cofetar din Tara Bascilor (regiune aflata in sud-vestul Frantei, la granita cu Spania), care a ramas in istorie cu numele de M. Adam, a servit la nunta Regelui Soare (Louis al XIV-lea), in 1660, macarons.

O contributie esentiala la ceea ce sunt astazi celebrele macarons a avut Louis Ernest Laduree. Cofetar, patiser si brutar, acesta a fost, cu certitudine, primul care a lipit doua macarons cu o crema la mijloc si a creat astfel forma finala a prajiturii. Se intampla in 1868, la Paris. Tot el a pus bazele unui celebru lant de cofetarii, care exista si astazi in Franta, in Europa, dar si pe alte continente. Laduree a creat si variantele sarate, cu pateu de gasca si pasta de trufe. 

Astazi macarons sunt prezentate in tot felul de variante: cu lamaie, fistic, ciocolata sau alte zeci de arome si culori. 

Macarons sunt foarte populare si in Japonia, unde pudra de migdale a fost inlocuita cu pudra de alune.

In Belgia, macarons sunt preparate intr-o formula mai lejera, cu mai putin zahar si mai multe migdale.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *