Lupta dintre generatii

Lupta dintre generatii

Buna, dragii mei! Chiar daca este vara si majoritatea dintre noi am intrat in vacanta, cred ca multi nu am scapat de disputele cu parintii. De multe ori m-am intrebat daca acest conflict permanent este ceva normal si daca are cauze reale sau este doar ceva inventat de noi.
Se pare ca ca ne confruntam cu problema luptei dintre generatii din cele mai vechi timpuri. “Lupta” este impropriu spus, deoarece nu o sa vedeti parinti care se lupta efectiv cu copiii lor. Este mai degraba o confruntare a opiniilor, a convingerilor si a preocuparilor.
Intrebat care este activitatea preferata, Matei, un adolescent de 15 ani, ar raspunde ca discutiile cu prietenii sau facebook-ul, muzica, dansul, chiar fumatul cu un grup de prieteni in spatele blocului. La aceeasi intrebare, domnul Pascu, tatal lui Matei, ar raspunde cititul ziarului sau vizionarea emisiunilor cu teme politice. Ce-ar fi ca pentru o secunda sa le inversam rolurile si sa ni-l imaginam pe Matei, cu o pereche de ochelari pe nas, citind ziarul consternat sau pe domnul Pascu, purtand o pereche de pantaloni largi si miscandu-se “natural” pe ritmuri de street-dance? Zambiti? Stiti ca ar fi imposibil, deoarece generatiile isi stabilesc preocuparile in functie de “epoca” care reprezinta partea cea mai importanta a vietii. In tinerete, parintii nostri mergeau la baluri si ascultau muzica populara, asa cum noi mergem la club si ascultam muzica house.
Ce putem face atunci cand parintii nostri devin prea vehementi in a ne convinge sa fim asa cum cred ei ca e mai bine? Ar trebui sa le explicam pur si simplu faptul ca singurul lucru pe care ni-l dorim este sa fim acceptati, intelesi si pretuiti pentru ceea ce suntem noi.
De ce se poarta uneori parintii nostri cu noi ca si cum am fi extrateresti? Pentru ca ei chiar ne percep ca pe niste fiinte diferite, cu nevoi diferite de ale lor si cu dorinte imposibil de inteles. Arareori isi mai amintesc faptul ca si ei au avut varsta noastra si ca au intampinat aceleasi dificultati in a-si gasi locul in lume, in a-si face prieteni si in a-si descoperi adevaratele pasiuni.
Ce ar mai trebui sa facem noi? Ar fi bine daca am renunta la dorinta absurda de a le cere sa deduca ce nevoi avem, daca le-am comunica deschis, sincer si concis ce ne dorim si ce pot sa faca pentru noi. Si ar fi foarte util daca am reusi sa intelegem faptul ca parintii nostri au si o parte de copil in ei. Si ca, cel mai adesea, se straduiesc sa ne descopere si sa ne inteleaga.
Eu cred ca, de fapt, singura problema care creeaza aceasta distanta intre generatii este dorinta continua si neostoita de a avea dreptate. Indiferent daca este vorba despre un lucru important sau daca este vorba despre ceva banal. Motivele sunt diferite. Ei o fac avand convingerea ca asa e bine pentru noi, iar noi o facem din orgoliu detinerii unui adevar personal, dar de netagaduit.
Este pacat sa lasam diferenta de varsta sa ne distruga relatia cu parintii, de aceea, pana data viitoare, va propun sa incercam sa ne intelegem parintii!

Sinziana Constantinescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *