Lumea si… gogosile ei!

Lumea si… gogosile ei!

 

Va povesteam, in articolul trecut dedicat gogosilor, despre Capitanul Gregory Hanson, care si-a atribuit marea inovatie, si anume… gaura din mjlocul gogoasei, “doughnut”-ul, cum incepuse sa fie numita inca de pe-atunci, la mijlocul secolului al XIX-lea.

Gogosile si Primul Razboi Mondial

Adevarata “consacrare” a gogosilor a venit odata cu… Primul Razboi Mondial, cand milioane de sodati americani au primit milioane de gogosi, in transeele din Franta, unde luptau. Pentru a face si un pic de istorie, SUA au intrat in acest razboi in 1918, trimitand in Europa aproape un milion de tineri militari, fapt care a dus, pana la urma, la incheierea armistitiului…

Dar, sa ne intoarcem la… gogosile noastre, de la Alpin, pe care va invit sa le savurati in timp ce cititi aceste randuri!

In transee, gogosile le erau servite soldatilor de femei inrolate voluntar, care ajungeau cu ele pana-n primele linii, pentru a le oferi tinerilor soldati ceva din gustul “de-acasa”. Cand baietii astia s-au intors acasa, va dati seama ca au dat literalmente iama in gogosi…

 

gogosi in primul razboi mondial

Masini de facut gogosi si… gogoserii!

Prima “masina de facut gogosi”, a aparut abia in 1920 si a fost inventata, in SUA, de un emigrant rus – Adolph Levitt – care deja vindea gogosi pe care le fierbea in ulei in brutaria sa. Dar, apetitul imens pentru acest desert l-a facut sa creeze o masinarie care amesteca mult mai rapid aluatul, marind astfel “productivitatea”.
Incet-incet, gogosile au depasit si stadiul de desert preferat, devenind ele insele un spectacol, dupa modelul american, extrem de generos si inventiv in ceea ce inseamna marketing si publicitate. Prin 1931, ziarul “The New Yorker” isi indemna cititorii sa mearga pe Broadway, sa vada noul loc in care se fac gogosile, un fel de banda rulanta pe care veneau gogosile dupa ce erau fierte in ulei, si alunecau in cosuri speciale.

Ca-n filme…

Dar, haideti sa vedem de ce gogosile au fost asociate cu politistii americani. Stiti voi scenele acelea, cu patrulele de noapte, cu politistii ce se opresc si-si iau gogosi si cafea… clasice in policier-ele americane. Pai, se pare ca tocmai asta ar fi motivul – faptul ca, in anii ’50, la acele ore tarzii din noapte, politistii nu prea aveau de ales cand doreau sa ia o gustare rapida, intr-o pauza de patrulare. Si astfel, in cultura populara americana, politistii s-au “insurat” cu gogosile…

 

politist mancand gogosi

 

Daca povestea mea v-a facut pofta, e simplu… Cautati gogosile de la Alpin si devorati-le, pana data viitoare, cand va voi “turna” eu altele… internationale! Pe curand!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *