Lumea lui Vlad: Scoala noastra cea de toate zilele

Lumea lui Vlad: Scoala noastra cea de toate zilele

Salut, dragi pushti! Unii dintre voi ma stiu, atlii nu. Pentru cei care nu ma stiu, eu sunt roackeru’ Vlad. Smile 

Astazi vreau sa va vorbesc despre ce se intampla prin scolile din Romania. Si nu se intampla lucruri foarte bune. De ce spun asta? Pentru ca, spre exemplu, dupa cum stiti si voi, in ultimi anii procentajul de elevi care iau bacul a variat intre 45 si 59%! Nu vreau sa spun ca este vina profesorilor sau a elevilor, desi de ambele parti ar putea avea loc schimbari, ci este vina modului in care se preda. La multe scoli si licee profesorii vin in clasa pe la jumatatea orei si spun: “Deschideti cartea la pagina 47 si copiati de acolo, maine va dau test.” Dar de ce procedeaza asa? Pentru ca vad ca pe multi tineri nu ii intereseaza materia si se joaca pe telefoanele mobile sau isi gasesc alte activitati.
Comparand ceea ce se intampla la noi, prin cele mai multe scoli si licee, cu modalitatile de predare din alte tari precum Germania, Scotia, Danemarca etc., suntem pe ultimul loc. In Germania orele sunt de 90 de minute si… ghiciti ce! Ambele “tabere” sunt de parere ca este o idee buna. In cele 90 de minute ai timp sa predai lectia, sa verifici ce s-a inteles, sa faci aplicatii si sa mai explici anumite aspecte. In cele 50 de minute de la noi, din care mai raman probabil 30 dupa mica intarziere a profesorului si pana cand se face liniste in clasa, nu prea se pot face multe lucruri.
De curand, cativa elevi din liceul la care sunt eu au fost in diverse tari pentru a vedea cum stau lucrurile prin scolile de acolo, in cadrul unui proiect european. S-au intors zicand : ” Aia-s nebuni! Se duc la scoala si chiar invata!”
Nici materialele oferite de stat nu sunt prea bune. Manuale rupte, mazgalite si asa mai departe. Profesorii sunt pe de-o parte prea indulgenti, pe de alta parte prea exigenti. Cum ai vrea ca un copil caruia ii dai voie sa faca ce vrea in ora, sa mai si invete? Poate doar dupa ce a luat un 2 in test, ca sa scoata 5-ul de trecere.
Eu fac parte din consiliul elevilor de la mine din liceu. Au fost 4 sedinte. In toate s-a vorbit numai despre baluri, bancheturi, excursii, vacante. Nimeni nu a ridicat problema nivelului slab de invatamant, nimeni nu vine cu idei care ar putea imbunatatii sistemul de invatamant. Ceea ce se intampla este tragic!
Ar mai fi multe de spus la subiectul acesta, dar astazi ma opresc aici.

Si inca ceva… Desi sunt patriot si imi iubesc tara, cu durere in suflet spun ca situatia din Romania este una grava! Intrand putin in politica, eu as propune sa se introduca votul censitar! Dar nu sa platesti in bani, ci in cunostinte, inteligenta!!! Ce ziceti?

Ne auzim data viitoare!

Vlad Black Sabbath

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *