Lickestra, orchestra care canta la cornete de inghetata

Lickestra, orchestra care canta la cornete de inghetata

 

Ei, de asta ce mai ziceti? Va puteati inchipui ca veti putea canta la… inghetata? Da, chiar asa, sa interpretezi o piesa la cornetul tau cu inghetata. Cel putin ciudat, nu?

Cu toate acestea, doi artisti, Emilie Baltz si Carla Diana, s-au gandit la acest lucru si “trudesc” la “inventia” lor. Orchestra lor se numeste Lickestra  (“to lick” inseamna “a linge” in limba engleza), iar instrumentele de care se folosesc sunt… cornetele cu inghetata!

Cum a ajuns Baltz la aceasta “performanta”? El s-a gandit sa aseze in interiorul cornetelor cu inghetata niste senzori, un fel de mici generatoare de semnale capacitive. Atunci cand incepi sa lingi inghetata din cornet, senzorii trimit un semnal electronic catre un circuit electronic de care sunt legati. Acesta, la randul lui, trimite semnalul mai departe, catre un computer dotat cu o banca de sunete si ritmuri. Acest computer “scrie” in final piesa.

Colega sa, Arone Dyer, a fost cea care a imaginat o compozitie in patru parti, sa-i spunem “pentru cornet si orchestra”, folosind numeroase sunete ce amintesc de clinchetul turturilor de gheata sau de alunecarea pe o suprafata inghetata. Fiecare dintre cei ce fac parte din “orchestra” pot scoate note scurte sau mai lungi, din cornete lor, in functie de modul in care-si savureaza inghetata.

Conceptul s-a nascut in momentul cand cei doi au inceput sa studieze interactiunea dintre design, sunet electronic si mancare. Seamana cu ceea ce studentii de la facultatile de Arte Plastice numesc “instalatie”. In fapt, este o incercare de a impinge arta dincolo de limitele ei clasice, prin combinarea artelor vizuale cu muzica, miscarea si mancarea.

Studiind tot felul de produse comestibile, au ajuns la concluzia ca inghetata la cornet se potriveste foarte bine cu experimentul lor, pentru ca exista posibilitatea de a conecta acei senzori, prin intermediul unor cleme, la dispozitivele folosite.

Demonstratia a fost facuta intr-un bistro transformat in spatiu artistic din East Village, New York. Va dati seama ca participantii au fost… voluntari, fani ai inghetatei la cornet, lucru ce i-a facut, de fapt, sa devina foarte creativi in timpul “concertului”… Unii dintre ei au schitat chiar si cateva figuri de balet, in timp ce-si savurau inghetata preferata.

Cei doi artisti continua sa studieze acest concept numit Lickestra, pentru ca, spun ei, mai e destul de mult de lucru la tonuri si la ritm!

Daca vreti sa incercati asta acasa, noi va recomandam inghetatele la cornet de la Alpin! Sunt cele mai bune!

 

Lickestra, orchestra care canta la cornete de inghetata

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *