La noapte trecem la ora de vara

La noapte trecem la ora de vara

La noapte ne vom da ceasurile cu o ora inainte. Trecem la ora de vara. Ora 3.00 va deveni ora 4.00, astfel ca vom dormi cu o ora mai putin. Si aceasta pentru ca trecem la ora oficiala de vara, ca in fiecare ultima duminica a lunii martie din an. Astfel, ziua de 30 martie va avea doar 23 de ore in loc de 24, iar acest lucru se intampla in toate tarile Uniunii Europene. Orarul de vara tine pana in ultima duminica a lunii octombrie.

Ora de vara a fost propusa, prima data, in anul 1895, de catre un neo-zeelandez, entomolog de profesie, George Vernon Hudson, iar astazi este adoptata de 110 tari din lume. Islanda, Belarus si Rusia sunt tarile din Europa care nu respecta aceasta conventie. Romania a introdus ora de vara in 1932, dar a existat o perioada de intrupere a acestei conventii, intre 1943-1979.

Scopul acestei conventii este ca oamenii sa beneficieze cat mai mult timp de lumina Soarelui, facand in acest fel si economie de energie. Germanii au fost cei care au introdus pentru prima data ora de vara, in 1916, urmati de britanici, apoi de state ca Suedia, Turcia, Franta, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Belgia, Portugalia, Italia. In Statele Unite, ora de vara a fost adoptata in 1918, iar din 1966 s-a impus respectarea orei de vara.

Se spune ca este nevoie de o perioada de cel putin o saptamana ca organismul sa se adapteze la noul orar, din cauza trezirii cu o ora mai devreme. Dar multi dintre noi se obisnuiesc mai rapid  cu aceste schimbari. Asadar, atentie! Nu uitati ca maine… ora 8, normala, va fi ora 9, de vara… !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *