Japonezii construiesc trenul “invizibil”

Japonezii construiesc trenul “invizibil”

Se stie ca japonezii sunt cei mai avansati, din lume, in domeniul transporturilor feroviare. Anul trecut, trenul lor pe baza de levitatie magnetica (denumit Maglev, de la Magnetic Levitation), tren care ruleaza la 10 centimetri deasupra sinelor, a mai stabilit un record de viteza: 603 km/h! iata insa ca japonezii nu se opresc aici. Au in plan constructia unui tren “invizibil”, in realitate un tren care are exteriorul dintr-un material asemanator unei oglinzi, ceea ce-l face atat de bine sa se incadreze in mediul exterior incat va fi, practic, “nevazut”.

Proiectul va fi finalizat in 2018, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la fondarea Companiei de Cai Ferate Seibu, cea care-l va construi. Realizarea design-ului ii apartine cunoscutului arhitect japonez Kazuyo Sjima, castigator in 2010 al unui important premiu – Pritzker Architecture Award. Ideea a pornit de la peisajul extrem de variat prin care circula trenurile japoneze, de la traversarea muntilor pana la patrunderea intre zgarie-norii din Tokyo.

Desigur, arhitectul s-a gandit si la interiorul trenului, la fel de ultramodern ca si exteriorul si proiectat in asa fel incat cei mai multi dintre calatori sa aiba parte de cat mai mult confort si sa se poata relaxa ca in propriul lor living room, in asa fel incat sa-si doreasca sa revina in acest mijloc de transport cel putin inovativ.

(sursa si foto:dogonews.com)

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *