Iti place pizza, nu-i asa?

Iti place pizza, nu-i asa?

 Iti place pizza, nu-i asa? Si te-ai familiarizat si cu diversele feluri de pizza: cu sunca, cu peste, cu mai multa branza etc. Dar nu cred ca stii cum a aparut acest fel de mancare, devenit atat de popular in toata lumea. 

Cu totii ne gandim la italieni cand spunem pizza, dar originile ei sunt in trecutul mult mai indepartat. Blatul de pizza este de fapt un fel de paine coapta in cuptor, rotunda si plata, adica turtita, nu? Ei bine, demult de tot, egiptenii, israelitii si chiar locuitorii Babilonului coceau acest tip de turte in cuptoare din lut.

Mai mult decat atat, in Antichitate, grecii si romanii mancau si ei astfel de paini subtiri si plate, pe care deja incepusera sa puna ulei de masline si diverse condimente. Ai sa intalnesti si astazi in diverse restaurante aceste turte. Ele se cheama focaccia.

Prin secolul al-XVI-lea, pizza era considerata mancarea saracilor pentru ca nu era decat o placinta rotunda si plata si se folosea cel mai adesea la verificare temperaturii cuptoarelor. Abia mai tarziu i s-au adaugat ulei, rosii, usturoi.

Totusi, se spune ca prin 1889, vizitand orasul Napoli din Italia, regele Umberto si regina Margherita i-au cerut unui brutar din zona, Raffaele Esposito, sa le pregateasca o pizza. Se pare ca regina gustase pe strada o pizza pentru saraci, i-a placut si si-a dorit sa i se gateasca una. Aceasta pizza, facuta cu rosii proaspete, branza mozzarella si busuioc avea sa se cheme Pizza Margherita, iar pe Raffaele Esposito il putem considera inventatorul pizzei,asa cum o stim noi.

Desigur, de-atunci incoace au aparut o multime de retete de pizza, acest fel de mancare fiind apreciat pretutindeni in lume. Este relativ usor de pregatit si acasa, iar fiecare “pizzar”, amator sau profesionist, isi poate folosi imaginatia pentru a obtine o reteta originala. 

Merita incercat!

Inca ceva: Se pare ca prima pizzeria din lume este Antica Pizzeria Port’Alba din Napoli. S-a deschis in jurul anului 1830 si isi primeste clientii si astazi. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *