Caragiale, vesnic “la moda”

Caragiale, vesnic “la moda”

Scrierile lui Ion Luca Caragiale, genialul jurnalist, scriitor si dramaturg nu imbatranesc niciodata. Ironia sa, uneori fina, alteori brutala, de cele mai multe ori amara – o cheie absolut inegalabila in literatura romana – cu care-si deseneaza personajele si timpurile lor, ne fac sa-l citam pe marele autor in fel de fel de ocazii.

Ion Luca Caragiale s-a nascut pe 1 februarie 1852 in satul Haimanale din judetul Prahova, localitate care acum ii poarta numele. A fost fiul avocatului Luca Caragiali si al Ecaterinei Karaboa, descendenta a unei familii de negustori greci.

Fascinat de teatru, s-a inscris la un curs de actorie in perioada 1868-1870, la Conservatorul din Bucuresti, curs tinut chiar de unchiul sau, Costachi Caragiali, un actor cunoscut. In 1868 l-a cunoscut pe Mihai Eminescu, pe atunci sufleur in trupa lui Mihail Pascaly.

Caragiale a lucrat un timp ca sufleur si copist in trupa unui alt unchi al sau, Iorgu Caragiali. Intre anii 1873-1875 a colaborat la publicatia Ghimpele, pentru care a scris cronici literare, iar ulterior a publicat versuri in Revista Contemporana.

Activitatea sa jurnalistica a continuat mult timp, Caragiale colaborand cu publicatii celebre, printre care Romania Libera si Timpul, unde a fost coleg cu Eminescu si Ioan Slavici.

In 1880 a publicat comedia Conu’ Leonida fata cu reactiunea in revista Convorbiri Literare. In aceasta perioada a inceput sa frecventeze si sedintele literare ale Junimii, conduse de Titu Maiorescu, unde isi citea scrierile.

In 1879 a publicat in Convorbiri Literare piesa O noapte furtunoasa. In 1884 a avut loc premiera piesei O scrisoare pierduta, care s-a bucurat de mare succes. In anul urmator a fost montata comedia D’ale carnavalului, care a fost insa intampinata cu ostilitate de catre public.

Pe langa publicatiile de prestigiu, precum Convorbiri literare, Convorbiri critice, Viata romaneasca, Timpul, Epoca, Caragiale si-a publicat scrierile si in alte reviste obscure. In Gazeta sateanului a publicat nuvelele Canuta, om sucit si La hanul lui Manjoala.

S-a retras din publicistica in anul 1889 si in 1893 a infiintat revista umoristica Moftul roman. Aici avea sa publice caricaturi si schite, transformand-o curand in revista literara.

Caragiale a murit la Berlin, pe 9 iunie 1912, grav bolnav. Ramasitele lui au fost aduse in tara cinci luni mai tarziu, fiind ingropate in cimitirul Serban Voda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *