Invatati-va parintii sa fie cool!

Invatati-va parintii sa fie cool!

Invatati-va parintii sa fie cool!
Stiu, oricat de “cool” ar fi parintii tai, tot nu vrei sa vina cu tine in oras atunci cand te intalnesti cu prietenii/prietenele, si nici atunci cand iti iei sfios/sfioasa, prietena/prietenul de mana.
Insa, ce crezi ca ii face pe unii parinti sa fie “cool”? Ce crezi ca le lipseste parintilor tai sa fie “cool”?
Raspundeti acestor intrebari si impreuna, putem sa-i convingem sa se schimbe.
Cand am inceput acest articol, cel mai greu mi-a fost sa ma decid daca voi scrie aceste randuri pentru copii sau pentru parinti. Nu stiu cati dintre parinti intra si citesc articolele de pe www.pushtimea.ro , dar cei care o fac sunt deja “cool”. Copiii insa, cel putin cei implicati in acest proiect minunat, dar si prietenii lor, o fac cu siguranta. Daca voi credeti ca ajuta, indemnatii si pe parinti sa citeasca.
Voi recunoaste in fata voastra, a tuturor, ca noi, ca parinti, gresim de multe ori. Uneori ne dam seama de asta imediat, alteori intelegem acest lucru mult mai tarziu sau niciodata.
De ce gresim? Pentru ca uitam cum am fost noi la varsta voastra, iar viata ne-a obligat sa ne schimbam, sa ne maturizam.
Greseala pe care o facem cel mai des este ca privim lucrurile cu experienta si viziunea adultului care nu are suficient timp (de rabdare ce sa mai vorbim…), care are mai mereu lucruri mult mai importante decat poezia, desenul sau ceea ce crezi tu despre ce se intampla in viata ta, in lumea ta.
De la “inaltimea” noastra de parinti a toate stiutori, le tratam ca pe niste nimicuri. Oftam si gandim: “o sa-ti treaca tie de toate prostiile astea, o sa cresti tu si o sa vezi cum viata”. Uitam ca fiecare etapa de viata are frumusetea si bucuriile ei. Uitam ca a creste si a educa copii este o binecuvantare din multe puncte de vedere. Mentionez acum doar unul – faptul ca avem ocazia sa retraim impreuna cu voi bucuria copilariei si emotiile contradictorii ale adolescentei. De ce ne refuzam aceasta bucurie? E o minune la indemana noastra pe care nu o vedem si nu o intelegem.
Ascultati-va copiii, incercati sa le respectati punctul de vedere de la nivelul lor de intelegere a vietii. Nu le faceti tot timpul reprosuri. Aratati-le unde au gresit si care sunt consecintele greselilor lor, dar faceti-o cu blandete. Ascultati-le punctul de vedere! Daca e diferit de al vostru nu inseamna neaparat ca ei gresesc.
Copii au o capacitate extraordinara de a intelege lucrurile si un simt al dreptatii teribil. Nu le-au fost inca alterate de capriciile vietii. Daca le inselam asteptarile si increderea, i-am pierdut…
Fa-ti timp pentru el, e cel mai important lucru din viata ta, ofera-i mai mult decat mancare si haine de firma. Ofera-i o bucatica din timpul tau. Are nevoie de mai putin decat iti imaginezi dar, trebuie sa te stie disponibil oricand are nevoie. Trebuie sa stie ca il vei sprijini cand va fi cazul si nu doar ca il vei certa atunci cand a gresit.

Daniela Dochita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *