Am intrat in… primavara!

Am intrat in… primavara!

20 martie este data la care are loc, in acest an, echinoctiul (sau echinoxul) de primavara, iar astazi primavara astronomica a venit la ora 6.30. Simtiti ceva? Echinoctiul inseamna momentul in care ziua si noaptea sunt egale, oriunde pe Pamant. De-acum, zilele vor fi din ce in ce mai lungi, prilej pentru plimbari si iesiri in aer liber. Cuvantul echinoctiu provine din latina – “aequinoctium” – in care “aequs” inseamna egal, iar “noctis”, noapte.

Astronomie si obiceiuri

In termeni astronomici, soarele traverseaza ecuatorul ceresc, trecand din emisfera australa in cea boreala, a cerului, aflandu-se in asa-numitul punct vernal. Inceputul acesta, astronomic, al primaverii aduce cu el o multime de obiceiuri, de-alungul si de-a latul Terrei, toate derivand din explozia vegetatiei, dar si din nevoia noastra de a lasa in urma zilele reci si de a ne incarca cu o noua energie, cu soare si optimism.

O zi a echilibrului si a pacii

Se spune ca echinoctiul de primavara inseamna armonie, creatie si transformare, a noastra si a naturii. Prin traditie, incepe anul agrar, iar pe vremuri copiii bateau pamantul cu betele, alungand frigul… Focurile, aprinse pentru a incalzi vremea, si soarele sunt repere importante la acest inceput de primavara, inca de pe timpul dacilor. Alungarea intunericului si o noua geneza, anuala, care cheama pamantul sa dea roade bogate si instaureaza spiritul primaverii.

Astazi, sa nu va certati cu nimeni, asa se zice, si nici nu trebuie sa va suparati, pentru a pastra aceasta stare de echilibru. Deasemenea, sa nu faceti rau animalelor,  spun vechile traditii. Asadar, o zi a renasterii, a trezirii la viata, a soarelui si a echilibrului! Sa aveti o primavara frumoasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *