Inteligenta

Inteligenta

In limbajul natural, normal, termenul de inteligenţă este prezent din cele mai vechi timpuri. Exprimă, de fapt, puterea minţii de a înţelege lucrurile, de a face legătura dintre lucruri. In psihologie, inteligenţa apare atat ca fapt real, cat şi ca unul potenţial, ca şi aptitudine sau capacitate, ca o formă a organizării mintale şi a celei comportamentale.

Insă, oamenii nu se pot defini doar ca fiinţe ganditoare. Fiinţa umană simte, are o inimă. Gandirea şi emoţia, ca dimensiuni ale realităţii umane, sunt legate reciproc. Astfel, luand ca reper inteligenţa emoţională, este în dezbatere o nouă formă de inteligenţă: inteligenţa spirituală   – existenţială sau transcendentă.

Despre ce este vorba?… Să pornim de la inteligenţa emoţională, descrisă de Daniel Goleman în ultimul deceniu al secolului trecut. Ce înseamnă ea? Să-ţi întelegi mai bine propriile emoţii… să-ţi gestionezi mai bine emoţiile… să-i înţelegi mai bine pe cei din jur… Toate acestea sunt, de fapt, elemente de mare ajutor în creşterea performanţelor fiecăruia, într-o încredere mărită în sine, în educarea capacităţilor de leader şi ale muncii în echipă.

În concluzie, este un fel de „Cunoaşte-te pe tine însuţi” (Socrate) şi „Nu fă altuia ce ţie nu-ţi place” (Vechiul şi Noul Testament).

De ce este atat de important să cunoaştem aceste lucruri? Pentru că, înrudindu-se cu inteligenţa emoţională, ale cărei îndemnuri ne fac mai buni şi mai competitivi, inteligenţa spirituală este ceva ce simţim în permanenţă, chiar dacă termenul ne era necunoscut, şi anume căutarea şi înţelegerea sensului nostru în viaţă, a locului nostru în lume… ceea ce nu este puţin lucru.

Sorin Alexandru Sontea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *