Ieri NASA a anuntat ca Pamantul are o sora mai mare

Ieri NASA a anuntat ca Pamantul are o sora mai mare

Ieri NASA a anuntat ca Pamantul are o sora mai mare care se numeste Kepler-452b. Aceasta exoplaneta (adica o planeta extrasolara, care se roteste in jurul altei stele si apartine unui alt sistem) a fost descoperita de curand de astronomii din cadrul programului Kepler, iar anuntul a fost facut de NASA. Conform parerilor specialistilor, planeta este foarte asemenanatoare cu Terra.

Kepler-452b este mai mare decat Terra cu 60%, graviteaza in jurul unei stele, la fel ca si Pamantul si la o distanta aproximativ egala cu cea a Pamantului de Soare. Un an pe Kepler-452b dureaza 385 de zile, deci cu 20 de zile mai mult ca cel terestru. Este foarte posibil, declara astronomii din programul Kepler, ca solul planetei sa fie asemanator cu al Pamantului, sa aiba zone stancoase si apa, dar compozitia si masa planetei n-au fost inca determinate. De asemenea, nu este dovedita inca prezenta vietii pe aceasta sora a Terrei, mai in varsta cu 1,5 miliarde de ani decat Pamantul. Unii spun ca ar fi “un var de-al nostru”, altii o catalogheaza chiar ca pe “o sora mai mare”.

Kepler-452b

O veste proasta insa, pentru cei ce vor dori, vreodata, s-o viziteze: distanta fata de Pamant este de 1400 de ani lumina! Oricum, pentru amatori, ea se afla pe directia constelatiei Cygnus.

NASA a mai anuntat, la inceputul anului, descoperirea a inca doua “rude” ale Terrei, unde ar putea exista apa, dar Kepler-452b se pare ca are cele mai mari sanse la “infratirea” cu Pamantul. De altfel, intr-un comunicat de presa a fost numita Pamantul 2.0. Si soarele ei are proprietati asemanatoare soarelui nostru – temperatura de la suprafata lui fiind similara cu cea a soarelui nostru.

Pana acum, telescopul Kepler, cel mai performant in materie, lansat in 2009 si care a costat 600 de milioane de dolari, a descoperit aproape 4700 de exoplanete, dintre care peste 1000 sunt confirmate. Asteptam, de la acelasi program de explorare a spatiului cosmic, confirmarea in ceea ce priveste existenta apei pe noua planeta descoperita, ceea ce ar conduce spre posibilitatea gasirii unor forme de viata pe aceasta indepartata sora a Terrei.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *