Greii rock-ului nu se retrag cu una, cu doua…

Greii rock-ului nu se retrag cu una, cu doua…

Greii rock-ului, aflati la varste destul de respectabile, nu se dau la o parte, inca. “O sa mai fac asta 10 sau 20 de ani?”, se intreaba optimist John Lawton, fost membru al cunoscutei formatii rock Uriah Heep, acum in varsta de 69 de ani. “Te pregatesti pentru cand se va sfarsi totul si-apoi constati ca o faci in continuare. Nu pentru ca trebuie, ci pentru ca asa vrei.”, adauga el. Suzy Quatro e si mai categorica: “Atunci cand o sa-mi pun jacheta de piele si in sala va fi liniste… voi sti ca a venit timpul”.
Sa contabilizam un pic si varstele “greilor” din rock, muzicienii care au facut istorie si au devenit istorie: Ozzy Osborne are 66 de ani, Brian Johnston, de la AC/DC are 67, la fel ca Alice Cooper, iar marele Ian Gillan, de la Deep Purple, a implinit 70 de ani, la fel ca si Keith Emerson, de la Emerson Lake & Palmer.
Suzi Quatro avea 23 de ani cand piesele ei ajungeau, in 1973, pe primele locuri in top. Dar se mandreste cu un numar de 60 de spectacole pe care le-a tinut la varsta de 65 de ani. Cat despre povestile din tinerete… Martin Turner, membru fondator al grupului Wishbone Ash poveste cum, in adolescenta, canta hard rock in timp ce lucra ziua ca si distribuitor de bauturi, pana cand, rupt de oboseala, a facut zob camioneta. “Atunci mi-am dat seama ca nu sunt Superman, ca nu pot sa le fac pe amandoua.”
Cu totii recunosc faptul ca un concert live, de doua ore si jumatate, la varsta lor, inseamna un test, si ca trebuie sa fii in forma ca sa-ti iasa, sau cel putin sa te simti in forma. Quatro face jogging, in timp ce Bob Catley, un alt pionier al rock-ului progresiv, isi mentine forma fara a practica nici un sport extenuant in afara “plimbarilor la pub”. Smile
Dar, cel mai greu lucru este cantatul, vocea, pentru ca, de la o varsta, rockerii “batrani” tind sa coboare cu un semiton sub ceea ce puteau la 20 de ani. Turner spune ca a fost povatuit sa coboare din Mi in Mi bemol si ca acest lucru a fost pentru el o revelatie.
Lawton povesteste si despre consumul exagerat de Coca Cola si de dulciuri, care l-au condus spre diabet. Acum se multumeste cu… biscuiti, ceea ce nu considera a fi “foarte rock’n roll”. Dar toti au ramas cu anumite sechele, dupa agitate lor viata de staruri rock. Unii nu mai aud asa bine, altii au probleme cu vertebrele (de la datul din cap) si asa mai departe… Insa toti gandesc la fel: “the show must go on…”. Pentru ca, se pare, toti sunt de acord cu Alice Cooper care spunea“Am optsprezece ani, pana mor”.

 Sorin Alexandru Sontea

(sursa: The Guardian)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *