Grecia?

Grecia?

Acum mai bine de 2500 de ani, în Grecia continentală înflorea una dintre cele mai influente civilizaţii ale lumii. Din secolul 8 şi până în secolul 2 î.Hr., scriitorii, gânditorii şi artiştii greci au avut o contribuţie extrem de importantă la cultura occidentală, în special în domeniile politicii, teatrului, mitologiei, arhitecturii şi literaturii.

Iată câteva lucruri interesante despre Grecia.

Înconjurată de ape din trei părţi, Grecia este formată din teritoriul continental, peninsula Peloponez şi peste 2000 de insule. Ea este o combinaţie de munţi înalţi, câmpii uscate şi prăfuite şi coaste abrupte. Muntele Olimp este cel mai înalt vârf al Greciei, cu 2917 m. Odinioară considerat locuinţa zeilor, acum muntele este un parc naţional, cu staţiuni turistice aglomerate.

Grecia este una dintre puţinele ţări în care religia creştin-ortodoxă este oficială. Preoţii sunt figuri importante ale comunităţii şi joacă un rol semnificativ în evenimentele naţionale.

Adăpostind aproape o treime din populaţia Greciei, capitala Atena este renumită pentru colina sacră fortificată din centrul orașului, cea mai cunoscută acropola din lume, care gazduieste ruinele de peste 2400 de ani ale templului Parthenon si altevestigii. În anumite zile, maşinile nu au voie să circule în capitală, pentru a proteja ruinele. În apropiere există păduri de pin şi munţi ce servesc drept refugiu din oraşul aglomerat.

Acropolis_Atena_Grecia

Arta şi ştiinţa din Grecia antică erau extrem de dezvoltate şi au reprezentat timp de secole standardul pentru cultura europeană. “Deşi cucerită, Grecia le-a adus artele popoarelor latine necivilizate”, scria poetul roman Horaţiu. Sculptura din Grecia antică era celebră pentru naturaleţea, frumuseţea şi proporţionalitatea sa. Statuile zeităţilor, precum cea a lui Ceres, erau populare printre fermieri şi depuse la templu pentru a avea o recoltă bogată. De asemenea, în epoca de aur a Atenei (în anii 400 î.Hr.), dramaturgi precum Eschil, Sofocle şi Euripide au scris tragedii care se joacă şi astăzi.

Greaca veche, la fel ca latina, este cunoscută drept limbă “clasică”. Multe lucrări importante ale literaturii greceşti, scrise de autori precum Hesiod şi Apoloniu (poeţi), Tucidide (istoric) şi Platon (filosof) au supravieţuit până în zilele noastre. Cuvântul “alfabet” (utilizat în multe limbi moderne, inclusiv în limba română) s-a format prin unirea primelor două litere din greaca veche: alfa şi beta. Alfabetul chirilic din statele slave din Europa de Est s-a dezvoltat, de asemenea, din alfabetul grecesc.

(sursa: books-express.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *