Giuseppe Farina… castigatorul primei curse de Formula1

Giuseppe Farina… castigatorul primei curse de Formula1

Startul Campionatului Mondial de Formula 1 s-a dat în ziua de 13 mai 1950 când, la Silverstone, s-a organizat Marele Premiu al Marii Britanii pe un circuit improvizat pe un fost aeroport militar. Atunci a fost și singura cursă de Formula 1 care a avut loc într-o zi de sâmbată, restul având loc duminica. Motivul a fost faptul că în acea perioadă în Marea Britanie competițiile sportive erau interzise în zilele de duminică. La start s-au prezentat 21 de piloți, singurele echipe de uzină fiind Alfa Romeo, Talbot și Maserati. Cursa a fost terminată de 11 piloți, câștigând Giuseppe Farina care a pilotat un Alfa Romeo.

Poreclit Nino, Farina (30 nov. 1906 – 30 iun.1966) și-a început cariera in sporturile cu motor în perioada interbelică, mai întâi în cursele de viteză în coastă, iar mai apoi în întrecerile de pe circuite, cu Maserati, iar mai apoi cu Alfa Romeo, echipă condusă atunci de Enzo Ferrari. In anul in care a castigat Marele Premiu al Marii Britanii de la Silverstone, Giuseppe Farina a devenit si campion mondial, gratie victoriilor obtinute in cursele din Elvetia si Italia si a abandonului din ultima cursa, de la Monza, a liderului de pana atunci, argentinianul Juan Manuel Fangio.

Palmares – echipe: Alfa Romeo, Ferrari; starturi: 37; titluri mondiale: 1 (1950); victorii: 5; podiumuri: 20; pole positions: 6.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *