Galapagos – insulele testoaselor

Galapagos – insulele testoaselor

Insulele Galapagos formeaza un arhipelag, adica un grup sau un ciorchine de insule. Sunt situate in apropierea Ecuatorului, in Oceanul Pacific, la aproximativ 900 km vest de statul Ecuador, de care si apartin oficial.

Insulele Galapagos sunt atat un parc national cat si o rezervatie biologica marina. Arhipelagul este format din 15 insule principale, 3 insule mai mici si aproape 100 de insule foarte mici, stancoase. Suprafata lor terestra este de aproape 1500 kmp, dar se intind pe mai mult de 45000 kmp de ocean!

Populatia insulelor numara 25000 de locuitori, iar faima acestor locuri provine din imensa varietate a formelor de viata ce traiesc aici.

Datorita lipsei naturale a animalelor de prada si a numarului mic de locuitori, insulele Galapagos gazduiesc un numar foarte mare de specii unice, mai ales reptile ca iguana marina, iguana terestra, soparla de lava, gecko si diferiti serpi.

Gecko

Gecko

Mai gasim aici si o multime de specii de pasari cum ar fi cinteza, denumita cinteza lui Darwin, dupa faimosul savant Charles Darwin care a studiat flora si fauna arhipeleagului. Alte pasari care populeaza insula sunt soimii, pescarusii, randunelele, potarnichiile si mierlele.

Insulele Galapagos gazduiesc, de asemenea, cateva specii interesante de pasari marine cum ar fi cormoranii, albatrosii precum si singura varietate de pinguini care traiesc in apele tropicale.

galapagos penguin

Pinguinul de Galapagos

Mai poti intalni lei de mare, delfini si balene, dar cu siguranta cele mai faimoase reprezentante ale meleagurilor sunt broastele testoase uriase care, de altfel, au dat si numele insulelor (in limba spaniola, galapagos inseamna broasca testoasa).

galapagos turtle

Testoasa de Galapagos

In arhipeleag gasim cele mai mari exemplare de testoase din lume. Ele pot depasi 1.5m lungime si pot cantari pana la 225kg! Acesti uriasi pot trai si peste 100 de ani. In prezent in insulele Galapagos traiesc intre trei si cinci mii de testoase, specie care trebuie insa conservata pentru a nu disparea.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *