Florenta – leaganul Renasterii (I)

Florenta – leaganul Renasterii (I)

Stiati ca Florenta, orasul-muzeu al Italiei de astazi, a fost leaganul Renasterii? Ce este Renasterea? O perioada speciala din Evul Mediu tarziu, in care o mare parte dintre statele europene – Italia, Anglia, Germania, Tarile de Jos – au pus in prim plan cultura si, mai mult decat atat, ideile umaniste. 

Pana atunci, Biserica fusese cea care “trasa” directiile artistice ale Europei. Si asta pentru ca majoritatea operelor de arta din acea vreme aveau teme religioase. Nu puteai sa contrazici perceptele biblice – ar fi fost un act de curaj ce s-ar fi putut sfarsi foarte prost pentru tine, ca artist, inclusiv prin a fi ars pe rug. Curentul umanist a pus omul in mijlocul tuturor faptelor si lucrurilor, iar unii dintre primii “propovaduitori” ale acestor idei novatoare au fost marii scriitori italieni, florentini, Petrarca si Bocaccio. Odata cu acestia, italienii educati au inceput sa studieze operele clasicilor, ale scriitorilor antici, nascandu-se astfel o miscare literara de factura umanista.

Foarte interesant este faptul ca momentul cuceririi Constantinopolelui (Bizant) de catre turci, in 1453, a marit interesul Europei fata de cultura Renascentista, abia inmugurita. Multi artisti si invatati din Bizant s-au mutat in Italia, aducand astfel importante influente intregii idei de Renastere. Acolo au gasit un mediu parca special creat pentru a-si expune ideile si scrierile. Se intampla ca Italia sa fie, in acea perioada, o tara mai prospera decat alte tari europene, mai ales datorita comertului, dar si o tara pe teritoriul careia ramasesera in picioare o multime de vestigii culturale ale unui trecut bogat in evenimente – amfiteatre, arce de triumf etc. Astfel ca, tinand seama de toate aceste conditii, Renasterea n-avea decat sa se dezvolte.

( va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *