A fi sau a nu fi… inteligent

A fi sau a nu fi… inteligent

De cateva ori am fost intrebata: “Iti este util faptul ca esti inteligenta?” sau “Cu ce te ajuta faptul ca esti desteapta?”. Pana acum am evitat sa raspund. Dar… astazi o sa o fac pentru ca “utilitatea” inteligentei este un subiect important.
Pentru mine inteligenta este o unealta catre sufletul nostru. Eu sunt o persoana care cauta sa afle adevarul din jurul ei. Uneori acesta este un dezavantaj, insa de foarte multe ori am ocazia sa descopar idei sau lucruri pe care ceilalti nu reusesc sa le vada sau sa le inteleaga. Si cred ca sufletul este cea mai importanta “componenta” a fiintei noastre, pe care il putem cunoaste prin intermediul mintii, indrumati de dorinta sincera de a ne descoperi.
Din punct de vedere social, inteligenta ne ofera un sprijin important in imaginea pe care ne-o construim. Ce vreau sa spun cu asta? Probabil fiecare dintre voi a trait o situatie in care prietenii, rudele sau profesorii vostri discutau despre un subiect complet strain voua, iar singurul lucru pe care il puteati face era sa sperati ca nimeni nu va va include in discutie.Va amintiti acel sentiment? Ei bine, inteligenta va poate salva mandria, banii sau chiar viata. Fiind inteligenti va asigurati de faptul ca sunteti imposibil de manipulat – o caracteristica extraordinara intr-o lume in care fiecare cauta sa obtina ceva fara sa depuna mare efort. Inteligenta va plaseaza pe un piedestal de pe care sunteti capabili sa vedeti fiecare lucru absurd pe care il fac oamenii.
A fi inteligent este o alegere, nu un efect!
Asa cum Albert Einstein spunea, “Lumea pe care am creat-o este un proces al gandirii noastre. Nu poate fi schimbata fara a ne schimba gandirea.” Fiecare dintre noi isi doreste o altfel de lume, cu oameni mai veseli, mai iubitori, mai inteligenti si mai pasnici. Dar fiecare dintre noi trebuie sa inceapa sa schimbe propriul colt, propriile ganduri, pentru ca umanitatea sa se schimbe.
Una dintre cele mai importante si frumoase trasaturi ale oamenilor inteligenti este puterea de a-si asuma faptele, precum si consecintele acestora. Spun consecinte fara a ma referi la o pedeapsa, ci doar la urmarile firesti ale unei decizii.
Walt Disney, geniul care a realizat primele si cele mai frumoase desene animate – printre care “Mickey Mouse” si “ciocanitoarea Woody”- spunea ca “Inteligenţa copiilor nostri este cea mai de preţ resursa naturala.” Are dreptate. Si el a “exploatat” atat de frumos aceasta resursa! Astfel, si datorita lui, fiecare dintre noi a capatat o copilarie inconjurata de vise care ne-au stimulat imaginatia si inteligenta.
Pretuiti-va mintea si nu o lasati sa se degradeze, pentru ca mintea este cea mai buna prietena a voastra. Datorita ei va puteti insanatosi dupa ce v-ati imbolnavit. Datorita ei puteti deslusi misterele fascinante ale acestei lumi in care fiecare lucru pe care il facem implica o decizie, nu o intamplare. Asadar, decideti sa pretuiti viata, nu sa o distrugeti. Alegeti sa iubiti viata, nu sa va temeti de ea. Alegeti sa aveti incredere in voi si in fortele minunate ce construiesc si ghideaza cu tandrete aceasta lume. Nu putem sa afirmam faptul ca nu suntem inconjurati de binecuvantari. Cautati-le cu mintea!
In concluzie… Da, mi-a fost util pana acum faptul ca sunt inteligenta. (Si nu este lipsa de modestie aici!) Si cred ca imi va prinde bine in viitor.

Pe data viitoare!

Sinziana Constantinescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *