Fascinanta poveste a campionului care a alergat in picioarele goale…

Fascinanta poveste a campionului care a alergat in picioarele goale…

In septembrie 1960, Abebe Bikila, un african necunoscut, a castigat maratonul in picioarele goale… Abebe Bikila nici nu trebuia sa participe la Olimpiada de vara din 1960, gazduita de Roma. Etiopianul a fost chemat in avionul ce pleca spre Italia in ultima clipa pentru ca Wami Biratu, cel care trebuia sa participe de fapt la maraton, a decis ca nu poate alerga accidentat, refuzand sa faca deplasarea.

Cu cateva ore inainte de inceperea cursei de 42 de kilometri, Bikila s-a dus la standul Adidas, care era sponsor oficial al Olimpiadei din 1960, sa ceara o pereche de pantofi de sport in care sa alerge. Acestia mai aveau doar cateva perechi, niciuna care sa ii vina. Bikila a decis sa alerge in picioarele goale, decat cu o pereche de incaltari prea mici. Pana la urma, la fel se si antrenase, in picioarele goale.

bikila

Cu doar 500 de metri inainte e finish, Bikila si-a dat seama ca doar el si concurentul cu numarul 185 sunt in fruntea plutonului si a apasat pedala de acceleratie pana la podea. A trecut primul linia de sosire in 2:15:16.2, stabilind un nou record olimpic, in timp ce Rhadi a terminat la 25 de secunde. 

bikila

Bikila a fost primul african de sub desertul Sahara, care sa castige o medalie olimpica de aur. De atunci, Etiopia a cladit o adevarata hegemonie in cursele de maraton, devenind tara cu cele mai multe medalii castigate la aceasta proba, din istorie.

Dupa cursa, Bikila a declarat: „Am alergat in picioarele goale pentru  ca lumea sa afle ca in Etiopia, in tara mea, conteaza determinarea si eroismul”.

Patru ani mai tarziu, Bikila se afla in fata reeditarii visului olimpic. La fel ca in Roma, 4 ani mai devreme, Bikila a reusit sa castige cursa si sa stabileasca un nou record olimpic, imbunatatindu-si propriul timp cu aproape 3 minute. Spre deosebire de cursa de la Roma, Bikila nu a avut pe nimeni care sa ii tina pasul pana la final.

(sursa: sport.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *