Exista un limbaj universal?

Exista un limbaj universal?

Lumea noastra este la randul ei creata din multe alte… lumi, daca putem numi asa diferitele culturi de pe Pamant. 

Cat de mult se deosebesc intre ele aceste culturi? Foarte mult, vei spune, din ceea ce ai invatat si citit pana acum… Oamenii din diverse alte parti ale lumii au alte gusturi la mancare, traiesc in altfel de locuinte. Si bineinteles vorbesc alta limba, au alte obiceiuri si alte credinte.

Cu toate astea, vei gasi destule asemanari intre tine si alti pushti de varsta ta, sa zicem… Si, poti comunica cu ei intr-un fel de limbaj universal. Acest mod de comunicare inseamna, de fapt, diversele stari pe care le impartasim cu totii. 

Se spune ca in trecut, cu mii de ani in urma, exista o singura limba pe Pamant. Desigur, dovezile istorice nu confirma acest lucru, dar e amuzant sa ne inchipuim ca la un moment dat puteai comunica cu oricine… In zilele noastre sunt mii de limbi si dialecte vorbite pe tot cuprinsul planetei si niciodata nu e prea tarziu ca si tu sa inveti inca o limba straina. 

Dar mai este si… muzica, pe care foarte multi o considera un limbaj universal. Ceea ce comunica ea – bucurie, tristete, teama… sunt sentimente intelese de majoritatea locuitorilor Pamantului. Ai aflat si tu, sunt si animale care reactioneaza la auzul unor melodii. Si avem si dansul, desigur! Si in miscarile lui poti citi o gama intreaga de stari… 

Insa, chiar exista un limbaj universal testat de catre o multime de persoane – matematica! Valoare lui pi, de exemplu, este 3.14159 oriunde in lume… Indiferent de sistemul de masura sau de moneda acelei regiuni. 

Comunicati! Exista suficiente mijloace!

(sursa: Wonderopolis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *