Everestul, “inchis” pentru restul anului 2014

Everestul, “inchis” pentru restul anului 2014

Toate ascensiunile pe muntele Everest au fost anulate pentru restul anului 2014, datorita problemelor legate de siguranta. O avalanșă mortala a ucis, pe 18 aprilie, 16 de ghizi montaniarzi Serpa – cel mai grav accident din istoria Everestului.

Acest lucru a declanșat serioase discutii între guvernul Nepalului și Serpasi, legate atat de condițiile de siguranță cât si de nivelul de plata al acestora. Tribul Serpa este nemultumit de faptul ca guvernul nepalez obtine venituri foarte mari de la alpinistii straini, iar ei primesc o cota prea mica de bani. 

Ei doresc, de asemenea, compensatii mai mari pentru familiile ghizilor care au murit și au refuzat să urce atat din respect pentru morți, cat si pentru că au fost îngrijorați de posibilitatea declansarii altor avalanșe .

La o săptămână după accident , alpiniștii au început să părăsească muntele, pe masura ce si-au pierdut sperantele ca ar mai putea prinde ” fereastra de vreme ” (perioada din fiecare an când vremea este favorabilă pentru a ajunge in varf). 

Acesta ar putea fi primul an din 1970 in care nimeni nu ajunge pe munte in perioada propice.

(sursa: CBBC)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *