Edda van Heemstra sau povestea unui vis devenit realitate

Edda van Heemstra sau povestea unui vis devenit realitate

Cinci ani de razboi. O iarna si o vara de foamete. Trei atacuri cu bombe. Un tata disparut. 17 ani de vise dulci si de sperante frumoase. O mama iubitoare. Doi frati curajosi. Edda este dovada reala ca orice vis poate deveni realitate.
Daca v-am starnit deja curiozitatea cu cele cateva indicii de mai sus, acordati-mi cateva minute pentru a va istorisi povestile din spatele chipului zambitor pe care aceasta doamna l-a afisat intotdeauna, povesti despre adolescenta ei si nu numai.
Asa cum ii placea sa afirme in fiecare interviu pe care l-a dat in anii ei de glorie ca actrita, a fost dintotdeauna o luptatoare. Mai ales atunci cand toate ii stateau impotriva.
S-a nascut la Bruxelles si a trait primii ani din viata in Marea Britanie, cu tatal sau. La inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, s-a mutat in Olanda, la conacul mamei sale, o baroana foarte instarita. Cu totii sperau ca neutralitatea Olandei va fi benefica educatiei sale, ca tanara domnisoara. La doar 6 ani a inceput sa ia cursuri de balet.

Audrey Hepburn
Mama era foarte mandra de evolutia copilei ei, iar pentru a o motiva o ducea adesea la spectacole de balet, la opera si la teatru, pentru ca fetita sa invete ce inseamna a fi un adevarat profesionist in arta. De la bun inceput, mama si fiica au fost foarte apropiate.
La inceputul adolescentei, in timp ce stapanirea germana devenise o certitudine in Olanda, fetita a fost nevoita sa-si schimbe numele englezesc intr-unul olandez. Astfel, mama sa i-a pus numele Edda van Heemstra, i-a facut acte false si a invatat-o olandeza, pentru ca limba engleza era interzisa.

Audrey Hepburn
Germanii deveneau tot mai violenti si fara scrupule. Mama adolescentei era ingrozita. Edda era insa prea naiva ca sa isi dea seama ce se intampla. Abia dupa mai multi ani a inceput sa constientizeze pericolele care pluteau peste tot in jurul ei. Lucrurile mersesera atat de departe incat, intr-o zi, pe cand mergea pe una din strazile oraselului Arnhem, o camioneta germana a oprit langa ea si soferul, un neamt furios, a ordonat tuturor fetelor care treceau pe acolo sa se opreasca si sa urce in camioneta. Si Edda a urcat dar, profitand de un incident, s-a strecurat sub camioneta si a stat ascunsa acolo pana cand aceasta a plecat. A scapat astfel neobservata. Insa dupa aceasta intamplare nu a mai riscat: a stat ascunsa impreuna cu mama si cu fratii ei intr-o camera secreta din subsolul conacului in care traiau.
In ciuda tuturor lucrurilor care se intamplau, Edda a decis sa fie o luptatoare. Nu putea sa se lase lasa asuprita de germani. Si-a pus pasiunea pentru balet in slujba poporului olandez, organizand, impreuna cu Rezistenta Olandeza, spectacole secrete. Intr-o cabana parasita, in afara oraselului, cu geamurile acoperite si usile zavorate, sustinea din timp in timp recitaluri de balet, in care isi punea in valoare talentul si cu ajutorul carora putea sa stranga bani de la public pentru a ajuta Rezistenta Olandeza. Isi crea singura coregrafia, mama ei ii facea costumele, iar un prieten foarte apropiat canta la pian. Invitatii erau olandezi patrioti, prieteni ai familiei, oameni de incredere, dar si copii care aduceau in pantofiori si in sosete biletele secrete pentru Rezistenta Olandeza, pe care le dadeau adolescentei si pe care ea le ducea mai departe, la agentii Rezistentei. Isi risca astfel viata, dar in felul acesta fata putea sa isi urmeze visul de a deveni balerina, ajutandu-si in acelasi timp tara. Era o adolescenta plina de pasiune si cu o personalitate puternica, simtea ca nici macar razboiul nu o va putea opri de la a-si indeplini scopul.
Totusi, foametea din iarna anilor 1944-1945 i-a afectat grav sanatatea. A devenit astmatica, anemica, metabolismul ei s-a dereglat si nu a mai putut sa ia in greutate, toate acestea datorandu-se malnutritiei. Aceste deficiente de ordin fizic au impiedicat-o sa devina balerina profesionista.
Dar entuziasmul si determinarea care o caracterizau, au ajutat-o sa mearga mai departe. La cea de-a 16-a aniversare a fetei, atunci cand s-a trezit, in ascunzatoarea sa subterana, a auzit venind de deasupra sunetele unui cantecel englezesc, fluierat si a simtit un miros de tutun cu care era familizarizata. Plina de sperante a iesit afara si, spre marea ei bucurie, strada era plina soldatii necunoscuti: acum erau liberi, eliberati de regimul nazist, eliberati de asuprire si de foamete, liberi sa cante si sa danseze in ce limba doreau.
Astfel, visele se apropiau si mai mult de realitate.
Dupa o adolescenta zbuciumata, la 17 ani s-a intors in Marea Britanie. Aici a jucat intr-o serie de piese de teatru care, in curand, i-au adus faima. In piesa Sauce Piquant l-a cunoscut pe Marcel Le Bon, prima ei dragoste. Ah, cate povesti frumoase sunt legate de momentele petrecute cu el!

Audrey Hepburn
Ceea ce a urmat a fost ca un val ce a purtat-o pe culmile succesului: la numai 20 de ani a debutat cu rolul principal din Vacanta la Roma (in care a jucat alaturi de faimosul actor Gregory Peck).

Audrey Hepburn

Au urmat filme ca Funny Face, My Fair Lady si multe alte ecranizari printre care marele succes Mic dejun la Tiffany’s.

Audrey Hepburn

Asa cum v-ati dat seama, povestea Eddei este povestea adolescentei marii actrite Audrey Hepburn.
Cinci ani de razboi. O iarna si o vara de foamete. Trei atacuri cu bombe. Un tata disparut. 17 ani de vise dulci si de sperante frumoase. O mama iubitoare. Si apoi… succesul. Ce inseamna toate acestea ? Poate tocmai faptul ca orice vis poate deveni realitate.

Livia El-Shaikh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *