Dusmanii WI-FI-ului din locuintele noastre

Dusmanii WI-FI-ului din locuintele noastre

Mai e putin si veti aprinde, cu totii, bradul de Craciun. Stiati insa ca beculetele din el ar putea interfera cu reteaua de WI-FI din casa? Este parerea unui provider de Internet din Marea Britanie, dar eu zic sa nu va faceti griji! Luminati-va bradul fara grija si nu uitati sa cantati si colinde, in apropierea lui!

Vorbind totusi serios despre posibilele cauze ale incetinirii sau intreruperii semnalului WI-FI din locuintele voastre (cu totii ati avut parte de un astfel de neajuns la un moment dat, nu-i asa?), va spunem ca specialistii au constatat ca aceste mici defectiuni se datoreaza interferentei cu radiatiile electromagnetice ale electrocasnicelor din casa.
Toate instalatiile electrice din casele voastre, pornind de la becuri si pana la cuptorul cu microunde folosesc unde electromagnetice pentru a transfera informatii sau pentru a dezvolta energie.
In acelasi timp, sistemul WI-FI utilizeaza si el tot unde electromagnetice pentru a transmite informatiile de la router-ul din locuinta catre celelalte device-uri, cum ar fi un laptop, un telefon mobil, o tableta etc. Si, de-aici, posibilitatea ca aceste unde sa se interfereze si sa incetineasca semnalul WI-FI.
Ideea este ca diversele electrocasnice aflate intre router-ul vostru si celelalte device-uri pot sa va faca necazuri. Unul dintre cel mai periculosi “dusmani” ai retelei WI-FI este… (n-o sa ghiciti!) cuptorul cu microunde! Si aceasta din cauza frecventelor lui, in jurul a 2,4 GHz, asemanatoare cu cele ale retelei WI-FI. Uf! Va asteptati ca un inofensiv cuptor cu microunde, prietenul vostru in ale pop-corn-ului sa va creeze probleme?

Alti “dusmani”, la care sigur nu v-ati putea gandi sunt… conductele de apa! Da, ati auzit bine! Apa este, in general, un absorbant al undelor radio de tot felul. Acum, desigur ca nimeni nu-si tine router-ul in baie… Dar, prevederea e mama intelepciunii!

Este, de asemenea, constatat ca telefoanele fara fir (stiti voi, acele telefoane pe care noi le numiti “fixe”, dar au receptorul detasabil) daca sunt asezate in apropierea router-ului, pot interactiona cu frecventele acestuia. Pe-asta cu telefonul fara fir puteti s-o uitati. Traim in epoca smart-phone-ului! E doar “just in case”.
Sigur ca exista si posibilitatea “intalnirii” undelor tale cu cele ale… vecinilor. Cine e mai tare, castiga! E o gluma, desigur. Dar, interferente pot exista, iar ele pot afecta cateodata propria voastra retea WI-FI.

Chiar si corpul uman este un absorbant al undelor radio si al semnalelor WI-FI.
Complicata este si existenta acestor unde amarate… nu? Se lovesc de tot felul de obstacole, in loc sa vina, frumusel, spre lap-top-ul sau spre mobilul vostru, chiar atunci cand ii intrebati pe colegi despre tema de a doua zi!

Cat despre animalele de casa, nicio grija! Ele nu se ocupa cu astfel de chestii. Doar daca nu v-ati ales ca prieten un… urs, care sa doarma, de preferinta, intre router si celelalte dispozitive. Cum suntem convinsi ca niciunul dintre voi nu gazduieste, in prezent, un ursulet, suntem linistiti. Undele WI-FI se pot plimba linistite prin casa. Fara sa mai ceara voie ursului.

Ca idee, fiecare material are modul lui de a se “impaca” cu undele acestea, buclucase. Cele mai nesuferite sunt metalele. Prin ele, radiatiile electromagnetice trec foarte greu, de aici si acel efect de “ecranare’.

Solutii? Pentru ca nu putem sa mutam toata ziua buna ziua masina de spalat si frigiderul din locul lor, aceiasi specialisti ne povatuiesc sa asezam router-ul cat mai in mijlocul locuintei, pentru o acoperire cat mai buna. Si, in nici un caz in apropierea televizorului sau consolei.

Ca un sfat, ideal este sa folositi cat mai putin telefonul mobil, consola, laptop-ul si televizorul. Exista viata si fara ele! Incercati!

P.S.: Demult, prin 1455, un tip pe care-l chema Gutenberg, a inventat tiparul. Si astfel au aparut… cartile!

Sorin Alexandru Sontea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *