Despre touch screen

Despre touch screen

In zilele noastre, intalnesti touch screen-ul peste tot: de la vitrinele din mall-uri pana la smart phone-uri si tablete computerizate.

Datorita tehnologiei avansate, tastele si mouse-ul devin tot mai mult istorie. De ce sa ne mai “obosim” apasand, cand putem avea tot ceea ce dorim doar printr-o atingere?

Touch screen-ul (ecranul tactil) este de fapt un display electronic vizual care-i permite utilizatorului sa interactioneze direct cu el, inlocuind sageata mouse-ului cu atingerea degetului sau a unui mic creion special.

touch-screen-laptops-h 1

 

Ecranele tactile sunt folosite la multe dispozitive electronice moderne: PDA-uri, sisteme de navigatie prin satelit si desigur la jocurile video. Popularitatea lor a crescut foarte mult in ultimii ani, dar ideea dateaza din 1965, fiind dezvoltata pentru prima data de catre E.A Johnson de la Royal Radar Establishment din Marea Britanie.

Datorita numarului mare de dispozitive electronice care folosesc acest ecran, nu este de mirare faptul ca exista tipuri diferite de touch screen.

Cel rezistiv este format din doua straturi metalice subtiri despartite printr-un fel de separatori. Curentul electric trece prin amandoua straturile. Cand ecranul este atins, cele doua foite se apropie exact in locul unde are loc atingerea. Acest contact creeaza o schimbare in campul electric, pe care dispozitivul computerizat o intelege.

Mai exista si touch screen-ul capacitiv, ce are un strat special care inmagazineaza o sarcina electrica. Acest sistem este dezvoltat de curand si tinde sa devina tot mai raspandit deoarece transmite mai multa luminozitate si imagini mai clare.

In prezent, datorita progresului acestei tehnologii, dispozitivele cu touch screen pot deja sa perceapa mai multe puncte atinse simultan.

(sursa: Wonderopolis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *