Despre Pesach sau Pastele ebraic

Despre Pesach sau Pastele ebraic

Pesach sau Pesah (Pastele ebraic) este sarbatoarea religioasa a poporului israelian care simbolizeaza eliberarea din robia egipteana si iesirea din Egipt a fiilor lui Israel condusi de Moise dupa cei 40 de ani de peregrinare prin desert. Este o sarbatoare fixa din calendarul religios ebraic, care se desfasoara anual in perioada 14-21 a lunii Nisan, luna ce marca in antichitate inceputul anului ecleziastic ebraic. In timpul acestei sarbatori nu se consuma paine si nici produse dospite.

Pesah este o sarbatoare de opt zile (anul acesta a incepe pe 8 si dureaza pana pe 16 aprilie), care include doua zile speciale de sarbatoare la inceput si doua la sfarsit.

Pastele ebraic – obiceiuri

In timpul celor opt zile se mananca matzah (paine nedospita) si evreii se abtin de la toate produsele facute cu drojdie, pentru a comemora painea nedospita pe care au mancat-o cand au plecat din Egipt, deoarece nu au avut timp sa lase aluatul sa creasca. Toata mancarea dospita din casa trebuie cautata si vanduta sau distrusa inainte de inceperea sarbatorii.

Din meniul de Paste mai fac parte:

  • Ierburi amare si hrean – pentru a simboliza viata amara si de sclavie pe care au dus-o evreii in Egipt;
  • Charoset – un amestec dulceag de fructe si arahide;
  • Karpas – o leguma, care poate fi inlocuita pe platou cu cartoful fiert, de exemplu.
  • Zeroa – un ciolan de miel, ca simbol al mielului jertfit de Paste pe timpul cand exista Templul.
  • Beitzah – un ou fiert care simbolizeaza Haggigah (sacrificiul solemn) care era adus la Templu.

Pastele ebraic

In primele doua seri de Paste, se tine un Seder in timpul caruia se repovesteste istoria evreilor care au plecat din Egipt pentru a-si obtine libertatea. Aceasta poveste se citeste din Haggadah, o culegere de pasaje din Torah si din scrierile rabinilor, care descriu exodul din Egipt.

Pastele ebraic

Urarea care se face cu aceasta ocazie este “Hag Pesach Sameach!” 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *