Despre Pesach sau Pastele ebraic

Despre Pesach sau Pastele ebraic

Pesach sau Pesah (Pastele ebraic) este sarbatoarea religioasa a poporului israelian care simbolizeaza eliberarea din robia egipteana si iesirea din Egipt a fiilor lui Israel condusi de Moise si cei 40 de ani de peregrinare prin desert. Este o sarbatoare fixa din calendarul religios ebraic, care se desfasoara anual in perioada 14-21 a lunii Nisan, luna ce marca în antichitate inceputul anului ecleziastic ebraic. In timpul acestei sarbatori nu se consuma paine si nici produse dospite.

Pesah este o sarbatoare de opt zile (anul acesta a inceput pe 19 si dureaza pana pe 27 aprilie), care include doua  zile speciale de sarbatoare la inceput si doua la sfarsit.

In timpul celor opt zile se mananca matzah si evreii se abtin de la toate produsele facute cu drojdie, pentru a comemora painea nedospita pe care au mancat-o cand au plecat din Egipt, deoarece nu au avut timp sa lase aluatul sa creasca. Toata mancarea dospita din casa trebuie cautata si vanduta sau distrusa inainte de inceperea sarbatorii.

In primele doua seri de Paste, se tine un Seder in timpul caruia se repovesteste istoria evreilor care au plecat din Egipt pentru a-si obtine libertatea. Aceasta poveste se citeste din Haggadah, o culegere de pasaje din Torah si din scrierile rabinilor, care descriu exodul din Egipt.

In timpul Sederului, se beau patru pahare de vin si se mananca marror, ierburi amare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *