Despre Pamant – ce nu aflati din cartile de geografie

Despre Pamant – ce nu aflati din cartile de geografie

Terra este probabil cel mai interesant loc din Univers. Pana acum, este singura planetă pe care există viaţă, continuand sa fascineze prin modul în care a apărut şi se dezvoltă, ceea ce ii da un atribut de unicitate. Sunt, desigur, numeroase lucruri care nu apar intotdeauna in cartile de geografie, informaţii care te vor face sa-ti iubesti mai mult planeta pe care traiesti.

De exemplu, stiai ca Pamântul nu este rotund? El are o formă de geoid, sau elipsoid de rotatie, având diametrul la Ecuator de 12.756 km si fiind puțin turtit la poli. Diferența dintre raza ecuatorială – 6.378 km – și cea polară – 6.356 km – este de aproximativ 22 km. De asemenea, planeta noastră este cea mai densă din Sistemul nostru Solar, având o densitate de aproximativ 5.5 g/cm. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează centrului de fier din interior.

Un alt aspect interesant: rotaţia Terrei încetineşte odată cu timpul, ceea ce înseamnă că zilele devin din ce în ce mai lungi. Astfel, o secundă în plus este adăugată la fiecare suta de ani vitezei de rotaţie.

Si legat de Luna… Stiati ca Pământul are două luni care îl orbitează? Cea de-a doua este asteroidul 3753. El a fost descoperit în 1986 şi a fost denumit cel mai “ciudat companion al Terrei”, deoarece are o orbită în formă de potcoavă de cal. 

Iata ca mai avem inca multe de aflat despre locul si locurile unde traim. Rotatie placuta!

One comment on “Despre Pamant – ce nu aflati din cartile de geografie

  1. Ora Exacta says:

    Oare ce mai urmeaza dupa asta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *